П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Латвії відмовляться від викладання в школах російською мовою з 2025 року

    У Латвії всі діти з 2025/2026 навчального року будуть вчитися в школах лише латиською мовою. За три роки країна планує узгодити мовне питання зі школами та посольствами інших країн.

    Про це заявила міністерка освіти й науки Латвії Аніта Муйжніеце, цитує Delfi.

    «Я хотіла б перевернути чисту сторінку вже завтра, але мені, як міністру, важливо, щоб рішення, які ми ухвалюємо, були актуальними протягом тривалого часу», — сказала Муйжніеце і зазначила, що в разі надто швидкого переходу виникне ризик порушення справи в Конституційному суді, що лише затягне процес.

    За її словами, перехідний період необхідний, щоб говорити не тільки зі школами, але й з посольствами, оскільки є кілька країн, з якими Латвія має міжурядові договори. Також перехідний період потрібний для того, щоб підготувати батьків дітей зі шкіл нацменшин, додала міністерка. Для педагогів планують організувати додаткові курси.

    Передбачається, що спочатку на програму навчання державною мовою перейдуть учні 1-го, 4-го та 7-х класів, потім учні 2-х, 5-х та 8-х класів. А вже у 2025/2026 навчальному році латиською мовою навчатимуться всі діти по всій країні.

    Найсвіжіше

    Популярне