Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Білорусі тривають переслідування ксьондзів за антивоєнну позицію

    Режим диктатора аляксандра лукашенка, який проголосив себе президентом Республіки Білорусь, продовжує безпрецедентні переслідування та затримання священників Католицької Церкви за антивоєнні вислови, публікації та дописи у соцмережах.

    Протягом останнього часу стало відомо про щонайменше два випадки тиску на ксьондзів. Священник Андрей Кевлич з Горок був оштрафований на суму 640 білоруських рублів (приблизно 182 євро), а на 13 травня запланований судовий розгляд у справі ксьондза Анджея Бульчака з Постав за “поширення екстремістських матеріалів”, пише “Хартыя’97%”.

    Ще в квітні міліціонери Білорусі склали на Андрея Кевлича протокол про “поширення інформаційної продукції, включеної в республіканський список екстремістських матеріалів”. Приводом для такого рішення став репост з сайту, що визнано в країні екстремістським. Також відомо, що на власній сторінці у Фейсбук аватарка отця Андрея оформлена у кольорах українського прапора.

    Суд проти священника декілька разів переносився. Однак зрештою його оштрафували на 640 білоруських рублів.

    Також силовики режиму лукашенка переслідують ксьондза з Постав Анджея Бульчака. Його викликають до суду 13 травня через антивоєнний відеоролик, що було оприлюднено на Youtube-каналі парафії, пише “Хрысціянская візія”.

    Мова йде про кліп “Письмо” (українською – “Лист”, – ред.), у якому авторка-християнка пояснює своїм друзям з Польщі, що білоруси, насправді, виступають проти війни з Україною та протестують. Кілька кадрів відео містять логотип телеканалу “Белсат”, який визнано у Білорусі екстремістським, та біло-червоно-білий прапор.

    Ксьондз Анджей Бульчак є громадянином Польщі. Через загрозу переслідування він був змушений виїхати за межі Республіки Білорусь. Тим більше, що термін спеціального дозволу на проведення релігійної діяльності на території країни спливає і представники панівного режиму, з високою долею імовірності, не продовжили б йому термін дії ліцензії.

    Найсвіжіше

    Популярне