Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Волині священник «УПЦ» МП не віддає ключів від храму, коли почув, що громада проголосувала за приєднання до ПЦУ

    У селі Озеро Волинської області священник Свято-Покровської церкви не з’явився на збори релігійної громади, на яких розглядали перехід парафії у Православну церкву України, хоч його і запрошували.

    Як проходило народне віче, показали у сюжеті 12 каналу.

    Нагадаємо, більшість релігійної громади вирішила вийти з лона російської церкви і слухати богослужіння рідною мовою. При цьому хотіли рахуватися із думкою священника. Тож закликали його взяти участь у зборах, які планували розпочати, коли прийде священник, закінчивши богослужіння.

    «Все, що московське і російське, з України повинно піти, щоб не було приводу «рускому міру» ще раз приходити і виручати нас», – впевнений мешканець Озера Василь.

    Напередодні, кажуть люди, як і годиться, ходили від хати до хати – збирали підписи. Більшість селян підтримали перехід у ПЦУ. За це підписалися майже 300 людей. Не підтримують перехід до ПЦУ максимум 40 осіб.

    Запитували й думку настоятеля храму отця Михаїла, який у відповідь такі дії називав розкольництвом.

    Отець Михаїл служить у Свято-Покровській церкві вже понад 20 років. Нічого поганого на його адресу селяни не кажуть. Розповідають, що для них головне – аби священник теж підтримав громаду. Тож збори без нього вирішили не починати. Утім, час минав – а богослужіння у храмі все не закінчувалось.

    Підтримати громаду приїхали священники з інших сіл. Отець Олег Чвир з Гайового розповів, що особисто не раз пропонував руку дружби отцю Михаїлу. Та врешті, той, каже, і зовсім перестав від нього піднімати слухавку.

    «Я ще надіюсь, що свідомість його як українця прокинеться, і він піде за своєю громадою. Це моя думка. Хоча ця вірогідність дуже малесенька, тому що вже було багато моментів з приводу прапорів, української мови, коли люди просили молитися українською мовою. Він завжди стояв осторонь цього», – розповів протоієрей Олег Чвир.

    Прихильниками Української православної церкви у селі свою приналежність до Московського патріархату заперечують. Як і згадки Кирила та гроші, які нібито йдуть у Росію.

    «Вона зареєстрована як УПЦ – там «МП» ніде немає, от подивіться на документи… Ні одного не було доказу письмового від СБУ, генерального прокурора, що якісь гроші йдуть на Росію. 8 років триває війна на Донбасі. Вони говорили, але нічим не підтвердили», – запевняє прихожанка Московського патріархату.

    Та жителів Озера такі аргументи не переконують.

    «Справа в тому, шо ті кошти йдуть на Росію, наші, що ми здаємо. А кожна свічка то є куля для нашого солдата. Ми тільки за українську нашу церкву», – заявляє мешканка села Ніна.

    Минуло вже майже дві години, але священник так і не вийшов до людей. Тож отця Михаїла пішли кликати до церкви.

    «Чи можемо ми вас зачекати на зборах? Ви будете?» – звертаються до священника.

    У відповідь – гнів прихожан та прохання вийти. Хоча люди запевняють: у храмі левова частка жителів інших сіл. Місцеві ж парафіяни вже давно очікують початку зборів. І розпочинають народне віче таки без отця Михаїла. Голову та лічильну комісію обрали. Думки всіх охочих заслухали і взялися голосувати.

    За – 168, один утримався. Громада майже одностайно проголосувала за перехід у ПЦУ. А поки завершували реєстрацію голосів, священник, за словами очевидців, накивав п’ятами. Громада ж вирушила на подвір’я храму, аби провести спільну молитву вже рідною українською мовою.

    Не обійшлося без суперечок та звинувачень у неправомірності зборів. Прихильники МП не хотіли пускати до храму людей. Ключі від церкви так і не знайшли. Проте жителі озера запевняють: робитимуть усе тільки мирним шляхом і жодними болгарками дверей не різатимуть. Тож спершу поїдуть до митрополита Михаїла по офіційний статус про приналежність до ПЦУ.

    Двері храму під наглядом поліції опечатали староста села та голова комісії. До середи тут чергуватимуть місцеві мешканці. Селяни кажуть, сподіваються на те, що ключ за ці дні священник таки віддасть. І врешті на подвір’ї церкви прихожани таки звершили спільну молитву.

    Найсвіжіше

    Популярне