Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Кримський “муфтій” оголосив Херсон “російським” і заявив про “налагодження зв’язків” з мусульманами окупованих регіонів

    Мусульмани окупованого Криму зібрали понад 100 тонн “гуманітарної допомоги” для мешканців окупованої російськими військами Херсонської області за підтримки кримських підприємців та пересічних мешканців. Про це в ефірі підконтрольного окупантам кримського телеканалу “Миллет” повідомив “муфтій Криму та Севастополя” Еміралі Аблаєв, який співпрацює з владою окупантів.

    Про це повідомляє “Невільний Крим” з посиланням на c-inform.info.

    “Там усе ще нестабільне, не вирішені питання пенсій, зарплат, продовольчих товарів. Можливо, наші дії є лише дещицею, але це допомога, люди мають відчувати турботу, і для нас неважливо, росіяни вони, вірмени чи кримські татари. Там люди одразу відчують, що про них пам’ятають, їм допомагають. З волі Аллаха все налагодиться”, – розповів Аблаєв.

    За його словами, мусульмани Криму також налагоджують контакти з релігійними громадами в окупованих російською армією регіонах Херсонської та Запорізької областей.

    “До 2014 року всі мусульмани тієї місцевості були у нашому підпорядкуванні. У 2014 році наші зв’язки офіційно перервалися, ми вже не їздили одні до одних, але добре контактували. А сьогодні, коли Херсон став російським, ми сказали місцевим мусульманам, щоб вони не переймалися – ми у всьому допоможемо: у релігійних питаннях, забезпеченні книжками, навчальному процесі. Що буде завтра – знає лише Аллах. Сьогодні ми допомагаємо за мірою своїх сил”, – додав Аблаєв.

    Також він розповів, що мусульманам окупованого Криму надано від 270 до 300 квот для здійснення прощі до Мекки цього року в межах зменшеної загальної квоти, наданої мусульманам – громадянам держави-окупанта.

    “Починаючи з 2014 року, в нас у цьому питанні нема проблем. Є навіть фірма, що займається хадж-місією. Все добре”, – повідомив Аблаєв.

    Зазначимо, що Духовне управління мусульман Криму на чолі з муфтієм Аблаєвим після анексії півострова Росією 2014 року перестало координувати свої дії з Меджлісом кримськотатарського народу й перереєструвалося відповідно до російського законодавства, як Духовне управління мусульман Криму і Севастополя (ДУМКС).

    У листопаді 2016 року громади мусульман-переселенців з Криму провели свій з’їзд, на якому вирішили створити Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим на материковій частині України. Муфтієм обрали Айдера Рустемова. У жовтні 2017 року департамент національностей та релігій Міністерства культури України зареєстрував Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим на чолі з Рустемовим.

    Голова ДУМУ “Умма” Саїд Ісмагілов неодноразово заявляв, що всі абсолютно муфтії в Росії підконтрольні ФСБ.

    Найсвіжіше

    Популярне