Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський вважає, що НАТО могло спровокувати вторгнення рф в Україну. А ще він не знає, чи треба давати Києву зброю

    Папа Римський Франциск заявив, що «гавкіт НАТО на двері росії» міг призвести до її вторгнення в Україну. А ще очільник католицької церкви не знає, чи інші країни повинні постачати Україні більше зброї.

    Про це він сказав в інтерв’ю італійській газеті Corriere Della Sera, передає The Wall Street Journal.

    З лютого папа Франциск висловлює співчуття щодо страждань українців і засуджує вторгнення, але утримується від того, щоб прямо назвати росію агресором.

    «В Україні конфлікт створили інші держави», — заявив тепер папа Римський в інтерв’ю, не уточнивши, які держави він має на увазі. Папа Франциск порівняв війну з іншими конфліктами, які, за його словами, спричинили міжнародні інтереси: «Сирія, Ємен, Ірак, одна війна за іншою в Африці».

    «Я не знаю, що відповісти, я надто далеко. Чи правильно постачати українцям зброю? Зрозуміло тільки те, що на цій землі випробовують зброю… Війни ведуться для того, щоб випробувати зброю, яку зробили», — заявив папа.

    Водночас він укотре висловив співчуття щодо жорстокості війни і розкритикував лідера російської православної церкви за підтримку вторгнення.

    «Хороші стосунки» Франциска з Кірілом

    Наприкінці квітня папа Римський скасував зустріч із предстоятелем російської православної церкви патріархом Кірілом, яка була запланована в Єрусалимі на червень. Але Франциск наголосив, що в нього хороші стосунки з главою рпц і він шкодує про «призупинення» зустрічі.

    У березні очільник рпц благословляв росіян на війну в Україні — зокрема передавав командувачу росгвардії ікони. Натомість папа Римський Франциск закликав припинити бойові дії в Україні й гарантувати гуманітарні коридори.

    Найсвіжіше

    Популярне