Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Кіровоградщині, з початку російського вторгнення, до ПЦУ вирішили перейти п’ять громад

    П’ять релігійних громад Кіровоградської області ухвалили рішення перейти з Української Православної Церкви (Московського патріархату) до Православної Церкви України. Про це Суспільному розповів начальник обласного управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Віталій Останній.

    Усього в регіоні до Православної Церкви України належать 125 релігійних громад, 286 громад належать до Московського патріархату.

    Реєстри не працюють, але змінені статути реєструють

    За інформацією Віталія Останнього, управління комунікацій та інформаційної діяльності реєструє релігійні організації та, окремо, юридичних та фізичних осіб-підприємців, вносячи дані в єдиний реєстр. Це, сказав, дві різні послуги: “Реєстр нині закритий, в ньому неможливо працювати. Але можна реєструвати статути організацій у новій редакції. Для цього потрібне лише відповідне рішення начальника обласної військової адміністрації”.

    Що треба для зміни конфесійної приналежності

    Згідно Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, члени громади можуть ініціювати збори, на яких розглядатимуть зміну конфесійної приналежності – сказав Віталій Останній. Якщо священник проти, а зміни цієї прагнуть жителі громади, то скликати збори можуть вони. Рішення ухвалюється більшістю голосів членів релігійної громади на зборах: “Якщо більшість членів громади на зборах проголосують проти зміни конфесійної приналежності, то меншість має право зареєструвати нову організацію тієї конфесії, яку вони хочуть. І навпаки – якщо меншість хоче залишитись в попередній конфесії, але на зборах ухвалили рішення змінити її, то реєструвати свою релігійну організацію вони теж мають право. Храм, я маю на увазі саму будівлю, залишається за більшістю. Саме вона є правонаступницею попередньої релігійної громади”.

    Найсвіжіше

    Популярне