Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    З Білорусі евакуювали активіста, який створював GPS-зображення на підтримку України

    З території Республіки Білорусь вдалось виїхати через переслідування активісту з незвичним хоббі. Мешканець Мінська серйозно займається бігом, однак він не полюбляє одноманітні маршрути, а тому прокладає шляхи таким чином, щоб створювати цікаві GPS-зображення. Творчий доробок білоруса складають малюнки на суспільно-політичну тематику: «Погоня», білоруський опозиціонер Бабарико, протест проти війни, підтримка України тощо.

    Зрештою, творчість винахідливого активіста привернула увагу силовиків режиму лукашенка, тож йому довелось негайно втікати з країни, пише Фонд солідарності BYSOL.

    Мешканець Мінська Вадим Симонов, а саме так звати GPS-митця, працював спеціалістом з продажів. Бігом зацікавився років 5 тому, швидко захопився спортом і розширив коло спілкування. Одноманітність йому ніколи не була до душі, тож у нього промайнула думка за допомогою бігу створювати оригінальні GPS-зображення на карті.

    «Для мене президент – це менеджер. І серед кандидатів у серпні 2020 року були такі, за яких хотілось проголосувати. У той період мені здавалось, що щось можна змінити. А після виборів ми зіштовхнулись з несправедливістю та нечесністю. Я не приховував ніколи свою позицію, бігав по району з прапором, ходив на дворові марші, малював арт», – розповідає про початок своєї діяльності активіст.

    «Мені вже минулого року приходила повістка «на розмову» за фото у соцмережах, але все скінчилось бесідою по телефону. Потім перед референдумом у лютому 2022 року на адресу моєю прописки до колишньої дружини «прилетів натовп космонавтів», шукали мене. Добре, що діти були у школі і не бачили жахіття. Я так зрозумів, що вони робили так з усіма більш-менш активними», – поділився спогадами про свавілля силовиків режиму лукашенка Симонов.

    «Минулого тижня мені прийшла нова повістка до суду у справі про адміністративне правопорушення. Дільничний зв’язався зі мною і пояснив, що мене викликають на бесіду за інтерв’ю, яке я дав ЗМІ, за мій біг, за ремонти екстремістських матеріалів у соцмережах. Я зрозумів що відкладати далі не варто і звернувся до BYSOL. Щоб евакуюватись у мене було 10 хвилин, прихопив лише рюкзак, а у ньому бігові кросівки. До речі, прибувши у нове місто я вже пробіг 10 кілометрів і написав «ЖЫВЕ», – каже активіст.

    Білоруська газета «Наша Ніва» пропонує ознайомитись з окремими роботами Вадима Симонова:

    Зображення взято з «Наша Ніва»
    Зображення взято з «Наша Ніва»
    Зображення взято з «Наша Ніва»

    Довідково: Фондом BYSOL керує правозахисник з Білорусі Андрей Стрижак. Організація надає всебічну допомогу репресованим та потерпілим від свавілля режиму лукашенка білорусам. Фонд займається фінансовою підтримкою сімей політв’язнів, здійснює термінову евакуацію осіб, які зазнають переслідування за свою громадянську позицію, допомагають незаконно звільненим особам з навчанням та перекваліфікацією для влаштування на нову роботу.

    Найсвіжіше

    Популярне