Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Латвія та Естонія першими у світі офіційно визнали воєнні злочини росії в Україні геноцидом

    На позачерговому засіданні парламент Естонії заслухав виступ глави делегації українського парламенту Олени Шуляк, після чого одноголосно ухвалив заяву про військові злочини і геноцид росії в Україні. Разом з Естонією геноцид українського народу визнала і Латвія.

    Про це вказано на сайті парламенту Естонії та на сайті Сейму Латвії.

    У заяві Естонії йдеться про те, що росія здійснила акти геноциду, зокрема і масові звірства, щодо мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема у Бучі, Бородянці, Гостомелі, Ірпені та Маріуполі.

    «[Акти геноциду] полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, зґвалтуванні, а також оскверненні трупів», — йдеться в заяві.

    Латвія у своїй заяві вказала на значні докази масових жорстоких злочинів, скоєних армією росії та засудила злочини проти людства та геноцид, вказавши на свій обов’язок «визнавати їх та гарантувати, що вони не повторюються».

    Народна депутатка Олена Шуляк подякувала країнам за рішуче засудження агресії росії й закликала весь світ приєднатися до визнання геноциду в Україні.

    «Людей вбивали, гвалтували і катували не за те, що вони були озброєні. Навіть не за те, що вони чинили опір. Їх вбивали за те, що вони належать до української політичної нації — незалежно від етнічного походження», — наголосила вона.

    І додала, що саме факт життя був приводом для вбивства, й у цьому є небезпека для всього світу. Мовляв, дуже легко путінські пропагандисти можуть замість слова «українці» поставити імʼя будь-якого народу, який колись був частиною російської імперії або належав до російської сфери впливу.

    Найсвіжіше

    Популярне