Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Як освячувати кошики та відзначати Великдень в умовах воєнного стану? Розповідають у ПЦУ

    У неділю, 24 квітня, в Україні християни східного обряду відзначатимуть Великдень. Яким буде свято в умовах воєнного стану — Громадське запитало у Євстратія Зорі — архієпископа Чернігівського і Ніжинського, заступник, речника ПЦУ.

    «Позиція Церкви є такою: треба враховувати ті обставини, які є на місці, бо вони відрізняються у прифронтових місцевостях і там, де відсутні бойові дії. Умовно кажучи, коли ми говоримо про Харків та Івано-Франківськ, умови перебування в цих містах дуже різні. Тому треба прислухатися до тих рекомендацій та попереджень, які надає військова й цивільна влада», — зазначив Євстратій Зоря.

    Він закликав дотримуватися встановленого режиму комендантської години: «Якщо на певній місцевості комендантська година на період Великодня скасовується, а я знаю, що в багатьох громадах таке рішення ухвалюється, зважаючи на те, що безпосередньої нічної небезпеки немає, вночі Богослужіння звершуються відповідно до уставу — перед опівніччю розпочинаємо, і десь до 3-ї години ранку триває».

    Якщо ж у регіоні діє комендантська година, тоді початок Богослужіння у храмах ПЦУ переноситимуть на ранкові години після її закінчення. Це може бути 4-5 чи 6-7 година ранку. Безпосередньо визначатиме настоятель храму, який має завчасно поінформувати своїх парафіян.

    «Освячення пасхальних страв зазвичай відбувається після Великодньої Божественної Літургії. Цього року де буде служитися вночі, їх освятять вночі, де зранку — зранку. Хто не може з поважних причин бути на Богослужінні, але хоче мати благословення на свої пасхальні страви, освятити їх може в суботу. Але потрібно завчасно з’ясувати, чи в найближчих до вас храмах це будуть робити. Оскільки освячення пасхальних страв у Великодню ніч — припис, то в суботу — це додаткова можливість», — розповів Зоря.

    Також він наголосив, що вночі буде трансляція Богослужіння з Михайлівського золотоверхого собору, яку буде очолювати предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній. Хто забажає, зможе приєднатися онлайн.

    «Загальна рекомендація: завчасно поцікавитися, стежити за оголошеннями цивільної й військової влади. Важливо, що у Великдень ми святкуємо і прославляємо Христа. Зробимо ми це опівночі чи у ранкові години, принципового значення вже немає», — підсумував архієпископ Чернігівський і Ніжинський.

    Раніше предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній заявляв, що слабо вірить у перемир’я на Великдень, тому закликає не проводити нічних богослужінь у небезпечних районах країни.

    Де дивитися Богослужіння онлайн?

    Великоднє богослужіння у Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві можна буде переглянути в ефірі національного всеукраїнського телемарафону та на YouTube каналі UA: Культура. Воно триватиме з 23:30 23 квітня орієнтовно до 03:00 — 03:30 24 квітня.

    Також онлайн-трансляція буде доступна:

    • на сторінці Предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого Митрополита Епіфанія у Facebook;
    • на сторінці ПЦУ у Facebook;
    • на сторінці ПЦУ в YouTube.

    Найсвіжіше

    Популярне