Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Росія продовжує використовувати заяви від УПЦ МП, для очорнення репутації України і виправдовування вторгнення, – експерт

    Офіційні представники росії продовжують ширити неправдиві заяви про, нібито, злочини ЗСУ та «сильні утиски» УПЦ МП. При цьому, у своїх зверненнях до міжнародних організацій росіяни використовують заяви від тих представників УПЦ МП, які жаліються президенту України Володимиру Зеленському на «утиски» з боку місцевої влади. Таким чином рашисти намагаються виправдати своє вторгнення в Україну цілком вигаданими «злочинами» нацистів, мовляв: бачите що в них там в Україні відбувається – “Церкву знищують і полонених катують”. Одним словом все ж ті “мальчіки в трусіках”.

    Зокрема рада при президенті росії з розвитку громадянського суспільства та прав людини почала адресно висилати за кордон вже «четверту добірку свідчень» нібито «злочинів ЗСУ та нацбатальйонів, до якої, зокрема, увійшли дані про страти та тортури російських військовополонених та про сильні утиски Української православної церкви», повідомляє «Интерфакс-Религия».

    Як приклад «утисків» у рф навели звернення духовенства та віруючих Івано-Франківської єпархії УПЦ МП до президента України Володимира Зеленського, які вказують на те, що всі храми та монастирі, за винятком кафедрального собору УПЦ МП, примусово закриті та опечатані. Також у раді при президенті рф навели свідчення УПЦ МП, які жаліються на внесені до Верховної Ради законопроєкти, що забороняють діяльність УПЦ МП.

    Заходи, яких вживають наші можновладці для мінімізації впливу Кремля на одну із найбільших релігійних організацій в Україні, росіянами трактується не інакше як «порушенням принципу свободи совісті та віросповідання» та «тиском» на УПЦ МП.

    «Порушуючи принципи свободи совісті та віросповідання українська влада чинить безпрецедентний тиск на віруючих та клір Української православної церкви Московського патріархату. Направляємо вам зібрані свідоцтва і знову закликаємо вплинути на українську владу на міжнародному рівні з метою припинення кричущих порушень прав людини. Задіяти всі можливості для доведення до громадської думки своїх країн правдивої інформації про те, що відбувається в Україні», – йдеться у супровідному листі голови ради при президенті рф з розвитку громадянського суспільства та прав людини Валерії Фадєєвої.

    Також варто зазначити, що сам факт існування московського патріархату в Україні толерує агресора та дає йому хоч якісь підстави втручатись в Україну.

    Такі матеріали представники росії розсилають до міжнародних організацій, закордонних посольств, персонально політикам, дипломатам, журналістам та громадським діячам, щоб дискредитувати Україну на міжнародній арені, блокувати постачання зброї і позбавити союзників.

    Итерфакс-Религия повідомляє, що рада при президенті рф вже отримала на попередні звернення серед інших реакцію Ватикану, який зазначив, що інформація «з належною увагою взята до відома».

    Також рада при президенті росії розраховує на те, що тема «церковних гонінь теж буде в полі зору Римо-католицької церкви, особливо на тлі повідомлень про нову зустріч патріарха Кіріла з папою Франциском».

    Все схоже на те, що Москва використовуватиме Ватикан, як посередницький пункт для ретрансляції пропаганди в Європі. Адже довіри до Франциска більше ніж до гундяєва. І якщо Франциск скаже про “утиски” вірян УПЦ МП, то очевидно, що ці заяви будуть на руку агресору.

    Зараз, я спостерігаю факт, але не знаю, як саме цього вдалось досягнути, але є певна домовленість не чіпати священників МП. Всі чітко розуміють, що не можна чинити самосуду, якщо клірики моспатріархату навіть порушили закон. Тобто це розуміють всі в Україні.

    Другий момент – те що священники УПЦ МП – українці за паспортом, якось мають вирішити свій канонічний статус, якщо вони не хочуть бути підставою та виправдовуванням війни і вторгнення рф до України. Поки невідомо як чинитимуть в УПЦ МП. Чи це буде самопроголошення автокефалії — незалежності від московської патріархії, чи це буде пошук діалогу про об’єднання з ПЦУ. Можливо, до діалогу, щодо об’єднання, буде залучено Вселенський Патріархат через його екзархів.

    Але вже чітко зрозуміло, що священникам УПЦ МП потрібно пришвидшити свій вихід з підпорядкування РПЦ ще до закінчення війни, бо після її завершення вони залишаться єдиним стовпом і уособленням агресивного російського імперіалізму стосовно України.

    Коли ми відвоюємо всі свої території, переможемо ворога і наші військові повернуться додому, більш ніж переконаний, що не вистачить ніяких сил, щоб вберегти УПЦ МП від суду народу.

    Автор: релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне