Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ми покликані до постійності у своєму християнському житті, – єпископ Команський Михаїл

    17 квітня у дванадесяте свято Входу Господнього в Єрусалим в Ставропігії Вселенського патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію у співслужінні протоієрея Віктора Мартиненка.

    У своїй проповіді єпископ наголосив, що ми покликані до постійності у своєму християнському житті, до послідовності у своїй вірі. У Господа все просто, навіть у спілкуванні з людьми Він каже: «Хай буде слово ваше так-так, ні-ні, решта від лукавого». Ось так і християнське життя, воно просте, повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    «Дорогі друзі сьогодні ми з вами святкуємо, хоч в такий час і дивно чути від нас це слово, що ми щось святкуємо, але ми сьогодні з вами святкуємо Вхід Господній в Єрусалим. Як сьогодні ми з вами чули у святому Євангелії, що за шість днів до Пасхи прийшов Ісус до Лазаря, Його приймали, Йому помазували ноги дорогим миром і особливу увагу ми робимо сьогодні на Євангельскому читанні про те, як Ісус входив в Єрусалим. С пошаною, всі кричали „Осанна“, благословений, хто йде в Ім’я Господнє, але зауважмо, що більшість з тих людей, які вигукували такі вітання, через кілька днів будуть вигукувати до Пилата: „Візьми і розіпни Його“», – сказав на початку проповіді екзарх.

    «Ось вона непостійність людської природи, – сказав єпископ Михаїл. – Багато хто є непостійний, багато хто може змінюватись навіть протягом одного дня. Я кажу про всіх людей і про себе також. І ось, коли ми читаємо текст Святого Євангелія і прикладаємо його до себе, розмірковуємо, ми з вами можемо побачити, що в нашому житті, так само як в Христа, адже Христос прийшов для того, щоб прожити життя людини і ми не можемо сказати, що Він не прожив чогось такого, щоб не було в нас. Ні. Йому не було легше. Він жив таким самим життям, як ми. Господь Ісус Христос взяв на себе людську природу, щоб показати, що життя і виконання Божих заповідей – це можливо. Треба тільки докладати зусиль. І от в кожного з нас зустрічається свій апостол Петро й інший апостол, в кожного з нас є своя Марфа, в кожного з нас є і свій Юда, але питання постає: наскільки постійні ми в тому, щоб коли Христос входить в наше серце вигукувати: „Осанна в вишніх, благословен хто йде в ім’я Господнє, благословенний цар Ізраїлів“. Тобто в постійності нашій. Адже кожен напевно розуміє і відчуває, той хто живе усвідомлено, що не завжди виходить навіть дотримуватись в усій повноті цих заповідей, які нам дав Господь, принципів життя і тим закликам, які Він нам дав. Іноді часом нам заважають звичайні лінощі. І також, ми, які називаємо себе християнами, дуже часто стаємо на сторону тих, які через кілька днів кричатиме до Пилата: „Візьми, візьми і розіпни Його“».

    «Дуже цікава річ. Це ми бачимо навіть з апостолами. Апостол Петро обіцяв, що він ніколи не зрадить Господа, але як тільки в нього запитали: „Чи знаєш Цього Чоловіка“ він відрікся від Нього і не один раз. Перший, кого покликав Господь – відрікся. Це викликає в нас нерозуміння і розгублення. Але подивімось, чи не стаємо ми такими самими, коли від нас вимагається якесь рішення, якийсь принциповий вчинок згідно з нашою вірою. Чи не шукаємо ми можливості бути конформістами? чи не відходимо ми від своєї віри? чи завжди слідуємо за Христом? Коли Він йде нашим життям, чи вітаємо ми Його цими словами: „Благословен хто йде в ім’я Господнє?“», – запитав вірян архієрей.

    Владика пояснив, що йдеться про людську постійність.

    «Ми покликані до постійності у своєму християнському житті. До послідовності у своїй вірі. У Господа все просто, навіть у спілкуванні з людьми Він каже: „Хай буде слово ваше Так-так, ні-ні, решта від лукавого“. Ось так і християнське життя, воно просте», – підкреслив єпископ Команський.

    «Нещодавно ми з вами згадували Ліствицю святого Іоана Ліствичника, що вона трохи важка для наслідування книга, але ж вона і написана для специфічної частини суспільства, яка все життя присвятила життю у монастирі в постах і молитвах. Але принципи Євангелія – елементарно прості і доступні абсолютно всім. Починаючи від самого початку – Слово Боже було доступне всім верствам населення і Христос почав проповідувати нижчим прошаркам суспільства», – зауважив екзарх Вселенського патріарха єпископ Михаїл.

    Далі владика звернув увагу, що Ісуса звинувачували в тому, що Він контактує із найнижчими верствами суспільства.

    «В чому Його звинувачували? Він сам про це каже. Що Він дружить з митарями і грішниками, що Він живе разом з ними. І хто це згадував? Ті які вважали себе елітою суспільства, ті які вважали себе знавцями закону, Його звинувачували і насміхались із Нього: „Подивись із якими негідними людьми Він дружить“. Але Господь був постійним у своїй проповіді Євангелія, був постійний в своїй любові до людей і ця любов відкривала серця. От і ми з вами покликані бути постійними, як Христос був постійний, незважаючи, що через кілька днів Його розіпнуть, Він знав і все одно йшов в Єрусалим. Тому що Він був постійний у своїй проповіді у своїй любові, постійний у виконанні того, що було призначено, для того, щоб спасти людство. Навіть попри ці пишності, якими Його зустріли в Єрусалимі, Він знав, що буде через кілька днів».
    Підсумовуючи, єпископ Команський закликав вірян бути постійними у наслідуванні Господа Ісуса Христа.

    «Ми з вами наслідуймо Господа у цій постійності в нашому християнському житті. Від нас не вимагається нічого надзвичайного. Просто жити усвідомлено, прикладати Євангелія до свого життя, жити згідно зі своєю вірою і постійно пам’ятати, що увійде в наше серце Господь чи не увійде — залежить від нас. Як Він увійде в наше серце, також залежить виключно від нас. А тому відкриймо його – наше серце для Господа. Постелимо Його вхід і вербами і пальмами, і постараймося, щоб наше серце не змінювало вигук з „благословен хто йде в Ім’я Господнє“ на „Візьми і розіпни Його“».

    «Хай Господь підтримає всіх нас, у цей нелегкий час і тих, не прийшов сьогодні до Церкви, бо захищає державу нашу, підтримує тих, хто трудиться на благо нашого народу. Постараймось бути корисними не тільки для себе, але і для них. Хто чим тільки може. І в цьому також буде виявлятись наша з вами постійність у виконанні Божих заповідей», – додав єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне