П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Маріупольці потерпають від голоду, окупанти досі не допускають у місто гуманітарні конвої — омбудсменка

    Понад 100 тисяч мирних жителів Маріуполя страждають від нестачі води та їжі. За понад місяць блокади міста окупанти не допустили туди жоден гуманітарний конвой із продовольством та ліками від України або міжнародних організацій.

    Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на дані Організації Обʼєднаних Націй.

    За її словами, розрекламована у ЗМІ окупанта гуманітарна допомога рф містить лише буханку хліба та пляшку води на добу. Видають продукти у штабах «єдиної росії», але харчів катастрофічно не вистачає.

    Денісова стверджує, що в місті щодня погіршується ситуація з медичною допомогою, шириться антисанітарія, а перебування у вогких холодних підвалах викликають інфекційні та застудні хвороби. При цьому отримати допомогу лікаря у Маріуполі неможливо.

    З понеділка в місті заборонять переміщатися та навіть перебувати на вулиці без спеціальних перепусток. Сотні містян вимушені вистоювати черги для їх отримання, інакше — отримати навіть мізерний пайок із хлібом буде неможливо.

    «Окупанти знищують маріупольців усіма можливими засобами, перетворивши місто на пекло. Такі дії рф є геноцидом українського народу, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та статті 6 Римського статуту міжнародного кримінального суду», — стверджує омбудсменка.

    Вона просить Комісію ООН із розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти вчинення росією злочину геноциду та порушень прав людини.

    Найсвіжіше

    Популярне