П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Чернігові зафіксовано 20 злочинів рашистів проти культурної спадщини

    У Чернігові зафіксовано 20 злочинів рашистів проти культурної спадщини повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму Телеграм-каналі після відвідин міста кілька днів тому, передає 0462.ua

    Масових руйнувань церков немає запевнив Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

    “Почнемо з пошкоджень нашого найдавнішого Спаського собору, якому майже тисяча років. Під час бомбардувань було пошкоджено південно-західну вежу собору, зокрема посічені осколками стіни. Це права вежа, якщо стояти обличчям до храму, вежа, на якій немає дзвонів. I також був пошкоджений південний вхідний тамбур, на якому також побиті осколками стіни та вибиті шибки у вікнах”, – пояснив пан Андрій.

    “Загалом, слід сказати, що масових руйнувань по пам’яткам Заповідника немає. Є лише часткові пошкодження стін, вікон від осколків російських ракет. Прямого, руйнівного влучання в жодну пам’ятку архітектурного заповідника, як це було в 1941 році, слава Богу, немає. Але пошкодження, які доведеться ліквідовувати разом із релігійними громадами, вони є. Також трохи пошкоджений дах хрещальні поруч зі Спаським собором. Туди прилетів більший осколок, і там пошкоджений дах”, – зазначив Глухенький.

    Він додав, що окрім самого заповідника в Чернігові є велика кількість пам’яток місцевого значення, які, на відміну від релігійних храмів, були пошкоджені більш серйозно.

    Була істотно пошкоджена будівля бібліотеки імені Короленка. Це будівля 1908 року, в якій раніше розташовувались чернігівські відділення земельного та селянського банків.

    Знищена Чернігівська обласна бібліотека для дітей і юнацтва. Фото зі сторінки Сергія Лаєвського
    Пошкоджена Українська Церква
    Пошкоджене вікно впало у вівтар Iллінької церкви. Зараз уже вставлене на місце працівниками заповідника

    Найсвіжіше

    Популярне