Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Як протистояти путіну: The Guardian дала п’ять дієвих порад Північноатлантичному альянсу

    Авторитетна британська газета The Guardian звинуватила цивілізований світ у нерішучості і запропонувала п’ять «радикальних кроків», які здатні зупинити просування російських окупаційних військ і врятувати Україну.

    Про це пише «Еспресо» з посиланням на статтю у газеті, що вийшла у неділю, 10 квітня.

    Автори публікації переконані, що узурпатору владіміру путіну «байдуже» до «довгострокової економічної та репутаційної шкоди», на яку досі переважно робить ставку міжнародна спільнота.

    «Він не зупиняється. Й немає жодних ознак, що зупиниться. Щирі спроби поговорити з ним, спираючись на здоровий глузд, зазнали невдачі. Сподівання на те, що внутрішня опозиція може скинути його з посади, теж залишаються лише надією. Тим часом відважні громадяни України чекають наступного жахливого удару, а їхній президент благає про більше зброї, більше допомоги, більше чого завгодно», – пише The Guardian.

    «Скільки ще дітей має померти, перш ніж НАТО перестане виправдовуватися за бездіяльність? Через скільки часу Джо Байден, Борис Джонсон, Олаф Шольц та інші зіткнуться з тим, що здається неминучим вибором: або втрутитися безпосередньо – або програти?», – ставить запитання газета.

    «Путін править за допомогою страху. Тож налякайте його у відповідь. Він не хоче битви із Заходом, не кажучи вже про третю світову війну. Він знає, що програє. Це його лякає», – підкреслює британське видання.

    Надалі газета пропонує «деякі з важких рішень, які повинні терміново розглянути західні лідери»:

    По-перше, пряме втручання, щоб створити безпечний притулок в Західній Україні, де переміщені особи могли б збиратися замість того, щоб тікати за кордон. Повідомити москву заздалегідь про місцезнаходження цього місця та його межі. Дати чітко зрозуміти, що цю частину України захищатиме авіація НАТО та наземні війська, запрошені Києвом.

    По-друге, оголосити заборону на наближенння до не окупованої Одеси. Відправити військово-морські сили в міжнародні води у Чорному морі та застерегти росію від подальших прибережних бомбардувань, інакше вона матиме справу із серйозними непередбачуваними наслідками.

    По-третє, поінформувати путіна, що якщо його артилерійські та ракетні підрозділи знову обстрілюватимуть мирних жителів, як у Краматорську, вони вважатимуться законними військовими цілями НАТО.

    По-четверте: постачання Києву винищувачів і танків.

    По-п’яте: блокувати увесь російський експорт викопного палива».

    «Це радикальні варіанти. Ризики очевидні. Але єдина альтернатива – нескінченні бойові дії. Якщо Захід серйозно налаштований зупинити війну, ці та подібні їм рішучі кроки можуть бути єдиним виходом», – підводить підсумок редакція The Guardian.

    Найсвіжіше

    Популярне