Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна ідентифікувала 500 підозрюваних у скоєнні військових злочинів, – Венедіктова

    Офіс генерального прокурора України ідентифікував уже понад 500 російських військових, які вчиняли воєнні злочини в Україні.

    Про це в інтерв’ю Sky News розповіла генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

    Вона назвала президента росії путіна головним воєнним злочинцем 21 століття, але пояснила, що той, відповідно до міжнародного права, має певний імунітет від судового переслідування через свою посаду.

    Венедіктова зазначила, що українські правоохоронці загалом зафіксували щонайменше 5600 випадків, які кваліфікуються як воєнні злочини.

    «Звичайно, те, що ми бачимо на місцях у всіх регіонах України, це воєнні злочини, злочини проти людяності, і ми робимо все, щоб це виправити», — підсумувала генпрокурорка.

    Підрахунки правозахисників

    Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» наразі задокументувала 1188 епізодів воєнних злочинів росії, вчинених в Україні.

    У базу ініціативи внесли щонайменше 414 випадків загибелі людей, 392 випадки поранення, 868 артилерійських обстрілів та бомбардувань, 559 нападів на цивільні об’єкти, 349 випадків знищення чи пошкодження майна.

    Від початку повномасштабного вторгнення зафіксували 25 видів ймовірних злочинів проти людяності та воєнних злочинів, які скоїли окупанти.

    «Системний та широкомасштабний характер воєнних злочинів вказує на те, що росія використовує воєнні злочини як тактику ведення війни. Такі дії не виправдовуються жодною військовою необхідністю і є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права», — кажуть правозахисники.

    Пошук воєнних злочинців

    Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров напередодні розповів, що завдяки системі розпізнавання облич та штучному інтелекту вже вдалось ідентифікувати багатьох окупантів, які вчиняли звірства щодо цивільного населення Бучі та Ірпеня на Київщині. Робота триває.

    Найсвіжіше

    Популярне