Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Керівництво УПЦ МП не може зробити простого кроку, оголосити про розрив відносин з Москвою, — Чорноморець

    Прозріння вірних УПЦ МП повинно мати наслідки для історичної долі Церкви, вважає релігієзнавець Юрій Чорноморець. Їхня переміна відбулась, бо війна стала реальністю.

    “Довгі роки, з 2001-го я розумів небезпеку нападу РФ як цілком реальну, а з 2004-го почав власну систематичну протидію інформаційній війні РФ в Україні, пропаганді імперських ідей як універсальних, відстоюванні універсальних та українських цінностей в протистоянні російським квазіцінностям, загорнутим у гламурні упаковки від кіріла до ткачова. Скільки я мав досвіду критики від різних впливових діячів УПЦ МП! Тисячі випадків, і безліч різких слів ранили моє серце. Тепер читаю їх сторінки в фейсбуці і там знаходжу такі слова проти російської імперії та керівництва РПЦ, які б я не написав би ні тоді, ні навіть зараз. Така переміна відбувалася, бо війна стала для них реальністю, від якої неможливо сховатися. Бо злочини росіян перевищили всяку міру та їх неможливо заперечувати”, – зауважив професор у Фейсбуці.

    Чорноморець додав, що не радів ніколи і не радіє зараз, коли його попередження “русмір приїде сюди на танках” справдилися.

    “Я плачу і ридаю, тому що навіть зараз, коли вже всім все очевидно, керівництво УПЦ МП не може зробити простого кроку, оголосивши про розрив відносин з Москвою. Кроку, який би був би зроблений у будь-якій православній країні. Кроку, який вимагається Божою справедливістю і людською правдою. Кроку, який має ясно засвідчити: ми всі в Україні більше ніколи не повіримо жодному слову неправди чи напівправди”, – підкреслив релігієзнавець.

    Зараз, коли патріарх Кіріл відверто заявив 3 квітня, що він благословляє війну Росії не лише проти України, але й проти всього цивілізованого світу, вже немає ніяких приводів для того, щоб будь-якому релігійному лідеру від митрополита Онуфрія до останнього сільського священника сказати “не все так однозначно”.

    “Як раз все стало просто і ясно, і Бог, народ, кожен українець чекає простих і давно перезрілих кроків повного розриву з Москвою. Відновляти з ними євхаристійне спілкування можна буде в майбутньому лише тоді, коли вони офіційно покаються в своїй сьогоднішній позиції та всій минулій діяльності, що привела до війни”, – впевнений професор.

    “Керівництво УПЦ МП! Якщо Ви роками не бачили до чого приведе політика Росії та РПЦ, то зараз вже і Ваші вірні, і Ви самі все прекрасно побачили на власні очі. Прокидайтеся від духовного сну та починайте діяти, поки Бог та історія не засудили Вас! Це та сама одинадцята година, коли ще не пізно вчинити правильно на Божій ниві!”, – підсумував релігієзнавець.

    Нагадаємо, раніше Чорноморець назвав “Дівчатками з дитячого садка, а не мужиками” керівництво УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне