П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У пошуках ідеології для продовження війни: держдума рф провела круглий стіл «Світові релігії проти ідеології нацизму»

    На тлі катастрофічний невдач у війні з Україною, яку, цинічно замаскувавши словом «спецоперація», безпідставно та невиправдано розв’язав кремль, воєнно-політичне керівництво росії гарячково вишукує спосіб повернути потужне ідеологічне підґрунтя для бойових дій в Україні.

    Нова ідеологічна база потрібна москві, у тому числі, для того, щоб суттєво розширити масштаби як внутрішньої мобілізації населення на війну, так і виправдати залучення великої кількості найманців з незаможних країн, які єдині наважились зберегти хоч якісь стосунки з росією, яка мчить у прірву диктатури і фашизму.

    Для реалізації задуманого кремль вирішив долучити, так звані, традиційні релігійні організації рф, які давно перебувають під ковпаком спецслужб росії.

    29 березня у приміщенні державної думи рф відбулось засідання круглого столу на тему «Світові релігії проти ідеології нацизму у 21 столітті».

    Фото: сайт держдуми рф

    Медіа-ресурси російського парламенту повідомили, що у заході взяли участь митрополит російської православної старообрядницької церкви Корнілій, глава Духовного зібрання мусульман росії Альбір хазрат Крганов, заступник очільника синодального відділу зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ московського патріархату рпц вахтанг кіпшидзе, керівник департаменту Федерації єврейських общин росії з взаємодії зі збройними силами, мнс та правоохоронними органами рф Аарон Гуревич, представник Буддистської традиційної Сангхи росії Дід Хамбо-лама Дашиніма Содномдоржиєв, очільник російської і Ново-Нахічеванської єпархії Вірменської Апостольської церкви архієпископ Езрас та інші.

    Присутніми були також представники федеральних органів виконавчої влади, наукового співтовариства, так звані, громадські діячі, і представники підконтрольних кремлю засобів масової інформації.

    Фото: сайт держдуми рф

    В цілому, всі учасники круглого столу притримувались лінії неправдивих звинувачень України в нацизмі, пропагандистських гасел про «єдиний народ» та «споконвічні російські землі» і необхідності викорінити будь-які (хоч і вигадані) утиски російськомовних громадян у світі.

    Серед інших, в участі у круглому столі виокремлювалась присутність, так званих, представників України. Хоча сайт держдуми рф замовчав цей факт, інші ЗМІ вказали, що «почесним» гостем події став намісник Вознесенського чоловічого монастиря Луганської єпархії Української православної церкви московського патріархату архімандрит Іоанн (Сухина), про що, зокрема, повідомили «Ведомости».

    Цей священнослужитель давно відомий тісною співпрацею з пропагандистами «русского міра» та бойовиками терористичних організацій «л/днр». Але його промова під час круглого столу перевершила всій його попередні лицемірні заяви та умисно неправдиві звинувачення в адресу офіційного Києва.

    Він поквапився запевнити присутніх, що на тлі «воєнної спецоперації» (війни) в Україні розпочалась релігійна війна. За його словами, у країні розвивається конфлікт між, як він зневажливо висловився, «проголошеній» у 2018 році Православною церквою України та УПЦ мп.

    Іоанн (Сухина) стверджував, що люди, які називають себе націоналістами, забирають парафії УПЦ на Заході України, в релігійному світі України панує радикальний націоналізм, а московський патріархат (в Україні) постійно зазнає насильницьких дій проти священників цієї організації. Він також згадав законопроєкт про заборону діяльності рпц в Україні, після прийняття якого, як він переконаний, у країні просто зникнуть віруючі люди.

    «Наша церква в Україні на чолі з блаженнійшим митрополитом Онуфрієм смиренно всі ці роки несла свій хрест, демонструючи, що ми не є ніяким ворожим табором, що ми любимо свою батьківщину, що ми любимо свій народ, який підтримуємо, адже за нашою церквою мільйони віруючих України», – говорив Іоанн.

    Точку зору «українського» священника підтримав і координатор української експертної групи «Європейський діалог» Георгій Чижов, який повідомив «Ведомостям», що «багато парафій переходили з-під юрисдикції УПЦ до складу ПЦУ. Зараз процес набув нової сили, мова йде приблизно про дві сотні парафій». За словами Чижова, на рівні єпархій поки що виходів з УПЦ немає, але «який це буде мати розвиток – поки не зрозуміло».

    Церква протягом тривалого часу «мала справу з проявами націоналізму» в релігійній сфері, заявив під час круглого столу в держдумі представник рпц вахтанг кіпшидзе.

    За його словами, ПЦУ була створена за підтримки Константинопольського патріархату та США як релігійна структура, «яка об’єднала розкольників у своєму бажанні дотримуватись крайнього націоналізму».

    «Ця квазірелігійна структура була створена для того, щоб створити противагу УПЦ мп, – заявив кіпшидзе. – Звісно, ці всі явища не могли не вилитись у зростання націоналізму у найширшому сенсі цього слова, і це призвело до нового сплеску насильства».

    Обговорили під час круглого столу і законопроєкт «Про заборону московського патріархату на території України», і «низку ворожих акцій проти священників УПЦ мп».

    Наприкінці засідання круглого столу учасники висловились на підтримку війни («спецоперації») і виступили з ініціативою звернутись до президента рф владіміра путіна з пропозицією провести в росії антифашистську конференцію. Вони також висловили бажання спільно звернутись до Генерального секретаря ООН із закликом викорінити прояви дискримінації російськомовних людей у світі.

    Фото: сайт держдуми рф

    Таким чином, проведеним 29 березня круглим столом, кремль розпочав і повним ходом просуває пропагандистську кампанію, яка має виправдати продовження безпідставної і безуспішної для росії війни проти України, цинічно названою «спецоперація». москва практично знайшла привід поповнити колосальні втрати власних збройних сил, скликаючи народ до «захисту православ’я». Саме це, не менш безпідставне гасло, повинне виправдати новий етап агресії проти України та продовжити процес демонізації не лише офіційної влади Києва, а й всього цивілізованого західного світу.

    Найсвіжіше

    Популярне