П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія застосувала проти України касетну зброю щонайменше 24 рази — ООН

    Від початку вторгнення в Україну російські збройні формування застосували касетну зброю щонайменше 24 рази.

    Про це заявила голова Управління ООН з прав людини Мішель Бачелет.

    “Достовірні звіти свідчать про те, що російські збройні сили застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах України щонайменше два десятки разів від моменту вторгнення 24 лютого”, — йдеться у повідомленні.

    Як зазначила Бачелет, вже понад місяць населення України переживає справжній жах.

    “Життя мільйонів людей перевернулися, оскільки вони змушені залишати свої будинки або ховатися у підвалах та бомбосховищах, бо їхні міста обстрілюються та руйнуються”, — наголосила вона.

    Касетні боєприпаси містять десятки або сотні суббоєприпасів, що закладаються у контейнерну бойову частину реактивного снаряда або авіабомби. Суббоєприпаси викидаються на певній висоті і, теоретично, спрацьовують при контакті з землею. Площа ураження при цьому може дорівнювати площі футбольного поля, і на ній можуть перебувати як комбатанти, так і цивільні особи.

    В реальності значний відсоток суббоєприпасів не спрацьовує, але залишається на бойовому взводі, перетворюючись, по суті, на протипіхотні міни. Будь-яка територія, на якій знаходяться нерозірвані суббоєприпаси, залишається небезпечною, допоки не буде проведено розмінування.

    Найсвіжіше

    Популярне