Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Росії збираються визнати “співвітчизниками” всіх, хто володіє російською мовою

    Російські загарбники можуть оголосити “співвітчизниками” всіх, хто говорить російською мовою. До Держдуми РФ внесли законопроєкт про визнання співвітчизниками всіх, хто володіє російською мовою. Також пропонується уточнити перелік народів, що історично проживають на території Росії.

    Як повідомляє російське інформагентство ТАСС, законопроєкт вніс перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків із співвітчизниками Костянтин Затулін з путінської партії “Єдина Росія”. Документ розміщений у думській електронній базі у понеділок, 28 березня.

    Як зазначається в пояснювальних документах, “законопроєкт усуває недоліки невиправдано широкого тлумачення ключового поняття “співвітчизник”. Зокрема, пропонується визнавати співвітчизниками осіб, які “володіють російською мовою <…> і належать до народів, що історично проживають на території Росії”, а також тих осіб, “чиї прямі предки народилися чи проживали на території Російської Федерації”.

    Законопроєктом також пропонується уточнити перелік народів, що історично проживають на території Росії. Зокрема, до переліку включено представників білоруського та українського народів, представників корінних нечисленних народів.

    В разі прийняття законопроєкту, в українців буде ще один стимул перестати спілкуватись мовою окупанта й навіть формально не бути “співвітчизником” для росії. Згідно з опитуваннями 83% українців вважають українську мову державною.

    Найсвіжіше

    Популярне