Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Це буде армія, яка згодом звільнить Білорусь». Колишній білоруський ОМОНівець став добровольцем в Україні

    Павло Кулежанка – відома особа в білоруському політичному середовищі. Він належить до руху «Спротив», який виник після виборів 2020 року і пропагує ідею повстання проти режиму Лукашенка. Павло жив у Білорусі до 2011 року, служив у внутрішніх військах та ОМОНі. Зараз Павло – білоруський доброволець в Україні. Він переконаний, що білоруський батальйон Калиновського стане армією, яка в майбутньому звільнить Білорусь від диктатури. Про це Павло Кулежанка розповів Білоруській службі Радіо Свобода.

    «Якщо солдат з червоно-зеленим стягом буде стояти навпроти мене зі зброєю в руках, то вагатися не будем»

    Павло розповідає, що вилетів зі США на наступний день після отримання візи. Після кількох днів у Варшаві, де розташований Центр білоруських добровольців, він прибув до Києва.

    «Це час вибору для всіх нас. Коли він настає, вам потрібно визначитися – хто ви. Я розумію, що без вільної України не буде і свободи в Білорусі. Для мене як білоруса це історичний шанс. А якщо ми його не використаєм, то невідомо, коли він буде знов. Україна – єдина країна у світі, яка дає платформу для майбутнього формування білоруської визвольної армії, яка формується на базі батальйону Кастуся Калиновського», – зазначив Павло Кулежанка.

    Першим завданням білоруських добровольців він називає визволення України від російських загарбників, але кінцевою метою білорусів з батальйону називає Білорусь і «знищення режиму Лукашенка».

    «Остання опора Лукашенка – це силовики. Якщо він відправить їх в Україну, а звідси труни повернуться назад, він втратить цю останню опору. Як людина, яка воює на боці України, я готовий зустрічати тут «лукашистів». Вони вже бачили, що тут роблять з російськими окупантами, з ними тут зроблять те саме. І враховуючи нашу кінцеву мету, можу сказати, що тоді у нас буде менше роботи, коли настане час звільняти Білорусь», – каже Павло.

    На запитання, що він буде робити, якщо на полі бою побачить солдата з червоно-зеленим прапором на формі, він впевнено відповідає: «Якщо він буде стояти навпроти мене зі зброєю в руках, то вагатися не будемо».

    За словами Павла, батальйону Калиновського володіє всією інформацією про те, які війська зосереджені по той бік білоруського кордону, яке озброєння та бронетехніка у них є.

    «Якщо вони захочуть прийти сюди з недобрими намірами, то на них чекає шквальний вогонь і «Байрактари»(турецькі дрони), і всі вони будуть знищені», – каже Павло.

    «Уже є політичне рішення щодо розширення нашого формування»

    За словами Павла Кулежанки, сьогодні в батальйоні Кастуся Калиновського – більше від сотні бійців. Наступного тижня очікується прибуття ще однієї групи.

    «Уже є політичне рішення щодо розширення нашого формування. «Пробиваємо» власну базу для тренувань. До нас тут дуже добре ставляться, пам’ятають попередній досвід з білорусами. Коли ми їхали зі Львова, провідниця здивувалася, що ми – білоруси. Але ми пояснили їй різницю між білорусами та «лукашистами», – розповідає Павло.

    «У нас сильна команда, яка створює штаб командування батальйону. Команда добре усвідомлює свої цілі, в тому числі кінцеву, і робить все для розширення цього формування. Ми робимо все можливе, щоб зосередити ресурси в одному місці».

    Нині білоруси з українського боку беруть участь у різних формуваннях, але батальйон Калиновського є найбільшим. «Ми запрошуємо всіх до себе, людей з бойовим досвідом. Вони стануть кістяком нашого батальйону. Настав час визначити справжніх чоловіків і білорусів у визволенні своєї Батьківщини. Тут не повинні спиняти ні відстань, ні вік, ні бойовий досвід. Батальйон має великий бойовий досвід. Є дуже досвідчені інструктори. Усьому можна навчитися. Я не думаю, що хтось може викладати краще за інструкторів, які воюють з 2014 року», – каже Павло.

    Бійці батальйону вже брали участь у бойових діях. А 22 березня ще дві групи вирушили на бойове завдання. В першу чергу в таких операціях беруть участь люди з бойовим досвідом, добре екіпіровані та з хорошою зброєю.

    Найсвіжіше

    Популярне