П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд у Гаазі візьметься за розгляд виплат росією репарацій Україні

    Міжнародний суд ООН у Гаазі після дослідження порушень росіянами міжнародного права візьметься за розгляд питання виплат росією репарацій Україні.

    Про це «Укрінформу» розповіла коагентка України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

    Вона каже, що суд уже визнав наявність своєї попередньої юрисдикції. Тепер справу розглядатимуть по суті: суд визначатиме, чи має повну юрисдикцію щодо цієї справи.

    Після цього запланований розгляд відповідальності росії за дії в Україні. Ідеться насамперед про встановлення фактів порушення нею міжнародного права, після цього вже досліджуватимуть питання репарацій — компенсації за моральну і матеріальну шкоду.

    За словами Золотарьової, такі механізми стягнення коштів у разі невиконання однією зі сторін рішення судів передбачає міжнародне право. Але питання репарацій, наголошує Золотарьова, розглядатимуть на більш пізньому етапі.

    Що передувало?

    Міжнародний суд 16 березня оголосив тимчасові заходи у справі України проти росії через звинувачення в геноциді. Так, суд вимагає від росії негайно припинити військові операції на території України. А також забезпечити, щоб будь-які військові підрозділи, які спрямовуються або підтримуються росією, й інші організації та особи, підконтрольні росії, не вживали жодних кроків для продовження військової операції.

    Крім того, одноголосно судді підтримали те, що обидві сторони — Україна та рф — мають утримуватися від будь-яких дій, що можуть погіршити чи продовжити спір та ускладнити розгляд справи.

    Втрати України

    Зеленський 12 березня вперше повідомив про втрати серед українських військових. За його словами, у війні проти росії загинули до 1300 українських бійців.

    За даними Офісу генпрокурора, від початку повномасштабної війни загинули щонайменше 103 дитини, ще понад 100 дістали поранення.

    За даними ООН, станом на 15 березня в Україні загинула принаймні 691 цивільна людина, а дістали поранення — 1143 людини. В організації зазначають, що реальні цифри загиблих і постраждалих значно вищі, однак через інтенсивність бойових дій є складність у підрахунках.

    Зокрема, у статистику не внесли жертв з Ізюма, Маріуполя та Волновахи, оскільки фахівці ООН додатково шукають підтвердження тих цифр, які називає місцева влада. Так, влада Маріуполя повідомляла ввечері 14 березня про щонайменше 2 357 загиблих мирних жителів міста.

    Найсвіжіше

    Популярне