П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ попросив патріарха РПЦ забрати тіла російських солдатів з України

    27 лютого предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній написав звернувся до очільника Російської Православної Церкви Кіріла (Гундяєва). Він попросив патріарха РПЦ посприяти вивезенню тіл вбитих російських окупантів. Також Епіфаній звернув увагу, що Кіріл на перше місце ставить прихильність до Путіна ніж турботу про паству РПЦ в Україні чи в самій Росії.

    «Четвертий день триває неспровокована повномасштабна агресія Росії – держави, Православну Церкву якої Ви очолюєте проти України. В результаті розв’язаної керівництвом Вашої країни війни страждають мільйони людей, сотні тисяч дітей, жінок, людей похилого віку були змушені шукати більш безпечного місця, залишивши рідний будинок. Щодня наші співгромадяни змушені годинами перебувати в укриттях під час обстрілу наших міст російськими військами. Гинуть військовослужбовці та мирні жителі», – йдеться у зверненні, опублікованому на сайті ПЦУ.

    «На жаль, з Ваших попередніх публічних заяв уже зрозуміло, що збереження прихильності Путіна та керівництва РФ для Вас набагато важливіше, ніж турбота про людей в Україні, частина з яких до війни вважала Вас своїм пастирем. Тому навряд чи має сенс звертатися до Вас із проханням зробити щось дієве, щоб агресія Росії проти України негайно припинилася», – зазначив митрополит Епіфаній.

    «Але в мене ще залишається надія, що хоч би стосовно своїх власних співгромадян, більшість з яких – православні християни, Ваша паства, у Вас знайдуться духовні сили виявити людяність і турботу. Йдеться про більш ніж три тисячі вбитих російських військовослужбовців, тіла яких перебувають на землі України. Керівництво нашої країни вже звернулося до Міжнародного Червоного Хреста із закликом сприяти поверненню тіл російських військових на батьківщину, щоб рідні та близькі змогли з ними попрощатися та поховати. На жаль, жодної відповіді з російської сторони отримано досі не було. Тому я звертаюся до Вас, як голови РПЦ – виявіть хоча б до своїх співгромадян та пастви милосердя. Якщо не можете підняти свій голос проти агресії – хоча б допоможіть забрати тіла російських солдатів, життя яких стало платою за ідеї “російського світу” – Ваші та Вашого президента. Нехай Господь дасть Вам духовні сили хоч би на це, особливо сьогодні – у неділю спогади про Страшний суд!», – підсумував предстоятель Православної Церкви України.

     

    Найсвіжіше

    Популярне