Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На 91 році життя помер Іван Дзюба — літературознавець, дисидент, Герой України

    У ніч проти 22 лютого уві сні помер літературознавець, дисидент, Герой України, автор десятків публікацій та книг Іван Дзюба. Йому було 90 років.

    Про це повідомив літературознавець, політичний і громадський діяч Микола Жулинський у коментарі виданню «Радіо Свобода».

    За його словами, Іван Дзюба останніми роками мав проблеми зі здоров’ям, та все одно продовжував працювати і стежити за літературним процесом та суспільно-політичним життям.

    Де і коли відбудеться прощання з літературознавцем, наразі невідомо.

    Більше про Івана Дзюбу

    Він народився 26 липня 1931 року в селі Миколаївка Волноваського району Донецької області. Дисидент радянських часів, Герой України, академік НАН України, свого часу був міністром культури та головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

    У 1973 році засуджений до п’яти років ув’язнення та п’яти років заслання за свою відому працю «Інтернаціоналізм чи русифікація», але був «помилуваний».

    Він є автором десятків публікацій та книжок, зокрема про Тараса Шевченка, досліджень про культуру і політику. Серед останніх робіт — книжка «Чорний романтик: Сергій Жадан». А ще Дзюба був одним зі співзасновників «Народного руху України» та учасником ініціативної групи «Першого грудня».

    «Передусім Іван Дзюба — це інтелектуальний провідник і речник українського “шістдесятництва”. І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Іван Дзюба — це людина, яка завжди мала мужність говорити правду», — сказав Микола Жулинський.

    Він згадав про те, як Дзюба свого часу був відсторонений від друку, від участі в літературному та громадському житті багато років, але все ж не покинув свою творчість.

    Найсвіжіше

    Популярне