Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Донецький РПЦвУ вважає війну на сході України “братовбивчою смутою”

    Звернення митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона до вірних і духовенства поширив офіційний сайт РПЦвУ. Воно написане з огляду на загрозу відновлення повномасштабних бойових дій.

    “Скільки нам довелося пережити за роки цієї страшної жорстокої війни? Наш Донбас сповна на собі відчув її молот, всі властиві їй біди, горе, поневіряння та скорботу. Ще відкриті рани кровопролитних військових зіткнень, які тяжко вдарили по простому мирному населенню. Ще не відбудовано зруйнованих будинків наших земляків, не відновлено зруйнованих святинь нашої єпархії. Ще свіжі могили тих, чиє життя трагічно обірвала ця братовбивча смута”, – говорить митрополит РПЦвУ.

    “Ми зовсім недаремно іменуємося Донбасом Православним. Як було колись сказано: «Донбас уміє трудитися, Донбас уміє та молитися!» Протягом усього часу військового конфлікту в нашому регіоні люди безкорисливо допомагали один одному, монастирі давали дах вимушеним біженцям та постраждалим, духовенство та миряни благали Господа про якнайшвидший настання світу, про подолання ворожнечі та воцаріння порозуміння. Незважаючи на всі поневіряння, ми стійко тримаємось разом, зберігаючи міцний духовний зв’язок усупереч розподілу, який прийшов у наш край”, – йдеться у зверненні.

    “Знову потекли річки біженців, що рятуються від ймовірних бойових зіткнень. І знову сльози горя та невідомість мучать наші змучені серця. Ситуація посилюється тяжкою санітарно-епідеміологічною обстановкою. Багато наших мешканців перебувають у стані хвороб, спричинених коронавірусною інфекцією. Багато хто потребує особливого догляду, лікування та духовного піклування…. У зв’язку з цим, я, як Правлячий архиєрей нашої Донецької єпархії, звертаюся до духовенства, чернецтва та мирян з проханням про посилення молитви про мир у нашому краї. Заради нашого загального блага, перебуваючи напередодні Великого Посту, закликаю всіх і до шаленого покаяння”, – закликав митрополит.

    Він попросив монастирі відчинити двері для тих, хто потребує даху над головою, прожитку та втіхи, при необхідності простягнути руку допомоги.

    Найсвіжіше

    Популярне