Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кількість християн росте повільніше, ніж мусульман, – дослідження

    У Теологічної семінарії Гордона-Конвелла опублікували звіт із цікавими статистичними даними щодо динаміки зміни розподілу релігій у світі станом на 2022 рік. Кількість християн у світі невпинно зростає і на середину 2022 року орієнтовно майже 2,56 мільярда людей ідентифікуватимуть себе як християни.

    Хоча в Європі і Північній Америці християнство втрачає позиції, проте ще зарано говорити про тотальну секуляризацію, — робить висновок видання «Християни для України».

    У 1900 році більша частина населення світу (54,3%) була не євангелізованою. Зараз цей показник знизився до 28%. Щорічна кількість новонавернених християн у світі зростає на 1,17%. Особливо швидко це відбувається в країнах Азії (Китай, Таїланд, Індія), Африки (особливо країни екваторіального регіону) та в Латинській Америці. Століття тому в Європі проживало вдвічі більше християн, ніж у решті світу. Сьогодні ж в Африці більше християн, ніж на будь-якому іншому континенті.

    Зазначені позитивні тенденції — це наслідок багаторічної місіонерської роботи та великого запиту на Євангеліє в країнах Азії та Африки. Серед всіх конфесій і деномінацій найшвидше зростає п’ятидесятництво. За останні 20 років загальна кількість п’ятидесятників зросла на 2%, що є високим показником на тлі відступницьких тенденцій Заходу.

    Найбільш секуляризованим регіоном залишається Європа. За останні десятиліття суттєво скорочується як кількість практикуючих христин, так і номінальних. Наприклад, в Англії з 2011 року часка християн впала на 8%. Негативні тенденції простежуються і на іншому боці Атлантики. Сполучені Штати йдуть шляхом секуляризації Західної Європи. Найбільш тривожним фактом залишається прогресуюче відступництво серед молоді (20-29 років).

    Опублікований звіт демонструє також динаміку зростання частки інших релігій. Сьогодні найшвидше поширюється іслам (1,93%) та індуїзм (1,21%). Причина цього лежить в демографічній площині, а не в місіонерській діяльності. Абсолютна більшість мусульман світу сповідують іслам «спадково». Природне відтворення релігійного населення характерне і для християн, проте власне зростання забезпечується і шляхом навернення представників інших вірувань.

    Фактор природного відтворення впливає і на частку нерелігійних людей. Зростання атеїстів/агностиків наразі є мінімальним (0,22%) і забезпечується шляхом відступництва раніше релігійних. Коефіцієнт народжуваності в державах зі значною часткою невіруючих людей є мінімальним і часто не дорівнює необхідному для відтворення.

    Вочевидь в майбутньому ісламський світ матиме більше ваги на міжнародній арені, а мусульмани в Європі суттєво деформують культуру Заходу.

    Нагадаємо, ПЦУ має найвищий серед релігійних об‘єднань рівень позитивного ставлення у суспільстві.Також московському патріарху довіряє 19% українців. Крім цього Митрополит Епіфаній лідирує у рейтингу довіри серед українців.

    Найсвіжіше

    Популярне