Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Піст це не дієта: ПЦУ пояснила навіщо Церква радить постити в середу і п’ятницю

    Православна Церква України пояснила навіщо Церквою встановлено чотири багатоденні пости, кілька одноденних, а також піст у середу і п’ятницю впродовж усього року. «Ці дні тижня для постування обрані не випадково, а у зв’язку зі спогадом певних скорботних подій із земного життя Господа нашого Ісуса Христа», – йдеться на Фейсбук-сторінці ПЦУ.

    Так, піст у середу нагадує нам про зраду Іуди Іскаріотського, який поцілунком видав Спасителя на розп’яття, а п’ятничний піст – про останні години земного життя Сина Божого, Його страждання і муки, насмішки над Ним і знущання, розп’яття і смерть.

    Традиція постування у середу і п’ятницю є дуже давньою, вона походить ще з ранньохристиянських часів. Відомий християнський вчитель Тертуліан у своїй праці «Про піст» (поч. ІІІ ст.) позначає середу та п’ятницю латинським терміном «statio» (буквально «військовий піст») і зазначає, що цей піст тривав до 9-ї години (приблизно до 15:00 за нашим часом обчислення), і в ці дні відбувалися особливі богослужіння.
    Вибір 9-ї години виправданий з богословської точки зору – це час смерті Спасителя на Хресті (Мф. 27: 45 – 46). Тому саме цей час визначався належним для завершення посту. Нагадаємо, що в ті часи піст означав утримання не лише від їжі, але й від води. А та трапеза, яку не з’їдали віруючі в пісний день, приносилася в церковне зібрання і вона розподілялася серед нужденних, вдів та сиріт.

    Нині середа і п’ятниця – для православних християн теж пісні дні, — йдеться у дописі Православної Церкви України. «Духовно важливо дотримуватися його не з примусу, піст буде успішним лише коли він буде з доброї волі та усвідомленим. Піст – це не лише тимчасове утримання від певної їжі, це не дієта. Піст – це набагато більше і важливіше. Тілесне постування – задля того, щоби нам було легше постувати духовно, стримуючись від спокус, гріхів, пристрастей, зайвого і шкідливого. Піст – це час посиленої молитви і покаяння», – підкреслють в Українській Церкві.

    Щодо утримання від їжі, то у ПЦУ радять не споживати продукти тваринного походження (м’ясо, молочні продукти, масло, яйця, рибу). Рибу Церква дозволяє споживати у середу та п’ятницю, коли на ці дні випадають свята: Стрітення Господнього, Преображення Господнього, Різдва Пресвятої Богородиці, Введення, Успіння Пресвятої Богородиці, Різдва Іоана Предтечі, святих апостолів Петра та Павла, апостола Іоана Богослова.

    Найсвіжіше

    Популярне