Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Величезна різниця між ПЦУ і РПЦвУ в цінностях і ідеях: «ПЦУ виступає за незалежну Україну, в той час, як РПЦвУ тяжіє до Кремля»

    Міжнародне видання globalnews.ca опублікувало статтю у якій показана величезна різниця між ПЦУ і РПЦвУ в цінностях і ідеях: «ПЦУ виступає за незалежну Україну, в той час, як РПЦвУ тяжіє до Кремля», – пояснює релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Різниця в цінностях та ідеях, які проповідують дві конкуруючі церкви, просто величезна. ПЦУ закликає своїх вірян бути справжніми патріотами України, закликаючи Росію припинити агресію та розвінчуючи пропагандистські міфи Москви.

    РПЦвУ відома своєю проросійською позицією ніколи не називала війну з Росією тим, чим вона є насправді, ховаючись за узагальненими закликами припинити так зване «братовбивство», проповідуючи «примирення», яке багато хто бачить як капітуляцією перед Росією. Проросійські священники проявляють  власне ставлення до конфлікту, відмовляючись від оспівування загиблих українських воїнів або підносячи молитви за здоров’я Володимира Путіна. Їхні храми у різні часи слугували укриттям для бойовиків російсько-окупаційних військ або складами зброї, – зазначає видання.

    Окремі проросійські єпископи, висвячені очільником РПЦвУ Онуфрієм, публічно звершували «освячення» російської зброї, розміщеної в Криму. Деякі капелани навіть благословляли «на захист Батьківщини» російські регулярні війська на захопленому півострові. Саме служителі РПЦвУ на початку вторгнення до Криму переконували українських військових скласти зброю і здатися росіянам, не проливаючи «братню кров», – згадує військовий капелан Ігор Семеніхін, пояснюючи небажання військового командування залучати до своїх лав капеланів від РПЦвУ.

    Сьогодні майже 22% українців заявляють, що є частиною РПЦвУ, а майже 40% ідентифікують себе із ПЦУ. Ще близько 36% називають себе «просто православними вірянами».

    Читайте повну статтю Global News про те як Росія використовує фактор релігії проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне