Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Московський патріарх не залишив собі простору для деескалації конфлікту з Фанаром, – релігієзнавець

    Релігієзнавець Тетяна Деркач впевнена, що Московський патріарх не залишив собі простору для деескалації конфлікту зі Вселенським патріархатом.

    «Патріарх Кіріл не залишив собі простору для відведення військ. Раніше його помста за визнання ПЦУ була точковою – відкриття парафій у Туреччині та Південно-Східній Азії. Але створення повноцінної паралельної юрисдикції в Африці унеможливлює хоч якусь деескалацію, особливо із збереженням обличчя», – пише Деркач на РІСУ.

    Релігієзнавець додала, що РПЦ задерла ставки надто високо і шляху назад немає, адже якщо так глобально було «покарано» Александрійський патріархат, то далі треба буде вдиратися на території й інших Церков.

    «Звичайно, у відповідь давні патріархати можуть оголосити над своїми канонічними територіями “безполітну зону” для РПЦ. Немає сумнівів, що РПЦ усі канонічні звинувачення проігнорує. Але тоді вона ризикує бути повністю виверженою з всеправославного союзу. І якщо навіть під найтяжчими санкціями Росія не буде у тотальній політичній ізоляції, то РПЦ відновити свій канонічний статус вже не зможе», – зауважила Тетяна Деркач.

    Водночас за словами релігієзнавця політичне керівництво Росії, бачачи готовність США, НАТО та величезної кількості інших країн підтримати Україну, має достатньо способів вийти з протистояння, зберігши обличчя.

    Найсвіжіше

    Популярне