П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Грецький МЗС: осквернення історичного монастиря Панагії Сумела є образливим

    Грецьке Міністерство закордонних справ відреагувало на проведення дискотеки в православному монастирі в Туреччині.

    «Нещодавні зображення, які були опубліковані в соцмережах, на яких іноземний гурт, схоже, танцює на дискотеці в районі історичного монастиря Панагії Сумела, є оскверненням цього пам’ятника», – йдеться в заяві МЗС Греції, передає orthodoxtimes.com

    У міністерстві здивовані, як музичний гурт отримав дозвіл на дискотеку в монастирі, оскільки монастир Панагії Сумела відкривається лише для паломництва.

    «Ці зображення є образливими та доповнюють низку дій турецької влади проти об’єктів всесвітньої спадщини… Ми закликаємо компетентні турецькі органи влади вчинити правильно, щоб подібні дії не повторювалися, а святині монастиря поважалася», – підсумували в МЗС Греції.

    Нагадаємо раніше ми повідомляли, що Турецька влада влаштувала дискотеку в православному монастирі Панагія Сумела. Ситуацію прокоментував богослов архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс.

    «Як і у випадку з Святою Софією, так і зараз, за ​​цей інцидент, що стався в Панагії Сумелі, головні винуватцями є московити. Це ще одна брудна гра, спрямована на оскарження прав Вселенського престолу. Тобто це те, що вони роблять скрізь. Вони стоять за війнами, масовими вбивствами, кровопролиттям, а потім нібито біжать говорити про “захист”. Що б вони не робили в Єрусалимі, адже вони також стоять за фанатиками, які загрожують Єрусалимському патріархату», – писав архімандрит Романос.

    Панагія Сумела – комплекс монастирських будівель, найдавніша частина яких сходить у IV століття, був духовним центром понтійських греків аж до 1923 року, коли відбувся греко-турецький обмін населенням і християни покинули Трапезунд. У 1930 році реліквії монастиря були також евакуйовані в Грецію. Зараз монастир без монахів і є суто туристичним об’єктом Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне