Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Маємо бути проповідниками надії”, – в УГКЦ розповіли про роль церкви у контексті загрози вторгнення Росії на територію України

    4 лютого благодійна організація “Допомога Церкві в потребі” (“Kirche in Not”) провела в онлайн-режимі пресконференцію “Україна: досвід Церкви восьми років збройного конфлікту”. Основними спікерами на ній виступили предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) та Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Участь у пресконференції взяли понад 70 журналістів із різних країн Європи і світу.

    Про подію повідомляє Інформаційний ресурс УГКЦ.

    У своєму зверненні верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) подякував присутнім за їхнє зацікавлення ситуацією в Україні, після чого змалював ситуацію, пов’язану із загрозою повномасштабного військового вторгнення Росії, а також реакцію на неї релігійного середовища України, зокрема духовенства УГКЦ.

    На думку архієрея, теперішня ескалація є не просто продовженням російсько-української війни на Донбасі, яка триває вже вісім років, чи наслідком анексії Криму.

    “Зараз відбувається щось дуже відмінне. Ми стикаємося з повномасштабною ескалацією між Росією і колективним Заходом. Україна в цьому контексті – лише частина повної панорами різних загроз і напруги. А отже, українська криза є кризою не лише для українців, вона стосується всього світу, насамперед Європи, а також Сполучених Штатів і країн-членів НАТО”, – наголосив Блаженніший Святослав (Шевчук).

    “Дуже часто, зокрема в критичних обставинах, люди прислухаються до напрямних, які пропонують Церкви, щодо того, як діяти в такій ситуації, як планувати подальше життя, як розвивати нашу країну, як захищати нашу націю. Тож ми відчуваємо відповідальність перед усім українським суспільством і намагаємося скласти власний план того, що нам робити, особливо коли є ймовірність повномасштабного військового вторгнення російських військ в будь-який момент”, – пояснив позицію духовенства предстоятель УГКЦ.

    На його думку, у сучасній ситуації для християн дуже важливо бути разом, співпрацювати, підтримувати один одного. Саме тому УГКЦ, за його словами, розвиває мережеву спроможність злагодженої взаємодії церковної спільноти, а відтак пропонує кілька конкретних способів відповіді. Серед них – молитва, солідарність з потребуючими, комунікація надії та консолідація суспільства.

    Архієрей переконаний, коли багато людей втрачають надію, християни мають бути проповідниками надії.

    “Ми сподіваємося, що через молитву та за міжнародної підтримки ми зможемо голосно сказати: Ні – насильству! Ні – війні! Ні – військовим діям як способу вирішення проблем, національних чи міжнародних. Діалог і солідарна співпраця допоможуть нам подолати будь-які труднощі, будь-які проблеми в сучасному світі”, – підсумував Блаженніший Святослав (Шевчук).

    Найсвіжіше

    Популярне