П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Дипломатія Ватикану в конфліктах – досягнення мети «м’якими» методами”, – Блаженнійший Святослав (Шевчук)

    “Я маю нагоду регулярно спілкуватися зі Святішим Отцем. І можу запевнити, що він дуже уважно відстежує події, які відбуваються в Україні. Він постійно питає і себе, і мене: чим я можу допомогти Україні?”, – про це в інтерв’ю виданню ZN.UA розповів отець і глава Української греко-католицької церкви верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук).

    Його Блаженство запевнив, що українці вже сьогодні відучвають підтримку понтифіка і бачать видимі жести з його боку, що свідчать про підтримку України.

    “Він такі жести робив, робить і буде, я впевнений, робити. З самого початку війни — хочу ще раз нагадати — він оголосив збір по всіх парафіях Європи для допомоги постраждалим від війни в Україні. І тут навіть йдеться про привернення уваги світу до України, до того, що тут іде війна. Найближчі помічники Папи постійно відвідують Україну — зокрема, на День незалежності вже вдруге до України приїздив державний секретар Ватикану. Вони не лише зустрічаються з чиновниками чи беруть участь у якихось публічних акціях, — вони зустрічаються з різними людьми, збирають різні думки з різних джерел, вивчають ситуацію всебічно”, – запевнив верховний архієпископ Святослав (Шевчук).

    Отець і глава УГКЦ підкреслив, що Папа Римський виконує величезну посередницьку роботу. Всі зв’язки, досвід і потуга ватиканської дипломатії спрямовані на одну мету — досягнення миру. Церковна дипломатія має власний стиль — вона базується на конкретних контактах і справах, які не завжди афішуються.

    Блаженнійший Святослав нагадав, що ще у 2014 році офіційний Ватикан заявив, що Україна має право і обов’язок оборонятися. Апостольська столиця чітко заговорила про суверенітет і недоторканність кордонів України. Та поряд з тим, понтифік не може категорично стати на бік України проти Росії, оскільки це позбавило б його можливості служіння, як миротворця.

    “Я розумію, всім нам хотілося б, аби Святіший отець відверто пристав на наш бік. Але це неможливо. Це засадниче правило ватиканської дипломатії: Папа Римський ніколи не пристає на той чи інший бік конфлікту. Треба це розуміти. Папа не може прийняти наш бік не тому, що ми неправі. А тому, що це позбавить його можливості бути посередником і таким чином виконувати миротворчу місію”, – сказав отець і глава УГКЦ.

    При цьому, Блаженнійший Святослав покладає сподівання на візит Папи Франциска до України, який може відбутись вже цього року.

    “Ми би дуже хотіли, аби Святіший отець особисто відвідав Україну. Я говорив про це з ним особисто в листопаді і невдовзі сподіваюся знову бачитися з Папою та обговорювати це питання. Поки що можу сказати, що ми над цим працюємо. Сподіваюся, до цієї праці долучиться й держава. Нарешті призначено посла України у Ватикані, і разом ми зробимо все, від нас залежне, аби візит відбувся. Це був би той жест — конкретний жест на підтримку нашого народу”, – підсумував предстоятель УГКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне