П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Відомі українці і політики просувають Telegram-канали спецслужб Росії

    Українські політики та відомі люди регулярно цитують меседжі анонімних telegram-каналів, пов’язаних із спецслужбами Росії. Частина публічних людей робить це навмисне – з ідеологічних та пропагандистських міркувань. Частина – у гонитві за політичною капіталізацією, повідомляє Liga.net.

    Активно ретранслює канали Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, більш відомого за абревіатурою “ГРУ”, нардеп ОПЗЖ Вадим Рабинович (2900 підписників). Попри невелику кількість підписників, він поділився постами викритих каналів 370 разів. У фаворі політика – канал «Наблюдатель» (тільки за січень 2022 року — близько 20 репостів).

    Серед інших політиків наративи, що публікуються проросійською мережею, можна побачити на telegram-каналах екснардепів Ігоря Мосійчука (132 рази), Олени Лукаш (69) та Михайла Добкіна (22).

    Фото: Ліга.нет

    Ведучий телеканалу “НАШ” Максим Назаров (справжнє ім’я – Назар Діордіца) також активно репостить росіян. На його telegram-канал «Наглый» підписано 58 000 користувачів.

    Крім цього і проросійський блогер Анатолій Шарій (284 000 підписників) продовжує свою антиукраїнську діяльність. Попри санкції РНБО, його telegram-канал і далі працює та допомагає викритій мережі російських каналів. Лише за січень 2022 року Шарій п’ять разів репостив канал спікерки російського МЗС Марії Захарової. Викриті Службою безпеки України анонімні канали «Легитимный» та «Сплетница» згадані Шарієм у 2021-му понад 40 разів. Загалом за час існування каналу Шарій зробив для своєї аудиторії 420 шерів із викритих каналів. Ще 246 репостів забезпечив канал дружини Шарія Ольги (теж перебуває під санкціями РНБО).

    СЛУГА НАРОДУ НЕ ЗАЛИШИЛАСЬ ОСТОРОНЬ

    Лідером серед «слуг» безперечно є Максим Бужанський (37 000 підписників). Він регулярно «спілкується» з викритими російськими каналами «Резидент», «Легитимный», «Темный рыцарь». Бужанський поширив повідомлення цих каналів 146 разів.

    Комерційний аспект у створенні публічних каналів не на першому місці, вважає PR-консультант Андрій Коваленко: «Особисті канали – це брендова історія. Піарники використовують Telegram здебільшого для чорних історій. Нейтральні пости блогерів та лідерів громадської думки заходять тут гірше».

    Він додав, що люди заводять telegram-канал із двох основних причин: перша – пропаганда, друга – зайняти нішу в аудиторії месенджера.

    «Виникає питання до вертикалі влади, – зазначив Коваленко. – Спочатку СБУ маркує канали як проросійські, це обговорюється на рівні РНБО. А потім депутати із провладної сили фактично плюють на це і продовжують їх медійно підтримувати. Тобто для влади це не пріоритет. Така казуїстика свідчить про відсутність координації та логіки».

    Найсвіжіше

    Популярне