П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Макаревич, Піонтковський, Ахеджакова та інші: Російська інтелігенція підписала звернення проти війни РФ з Україною

    30 січня 2022 року в Російській Федерації стартував збір підписів проти війни з Україною. Заява прихильників миру проти партії війни під назвою “Лише б не було війни” була оприлюднена на сайті “Эхо Москвы”, а її першими підписантами виступили відомі науковці, правозахисники, музиканти та актори.

    “Потік тривожної інформації про імовірне вторгнення Росії в Україну посилюється. З’являються повідомлення про інтенсивне вербування найманців в Росії та перекидання палива та військової техніки на територію Донецької і Луганської областей України. У відповідь інтенсивно озброюється Україна, НАТО спрямовує додаткові сили до Східної Європи. Напруга не спадає, а навпаки – тільки зростає”, – йдеться у тексті Заяви.

    Автори звернення зауважили, що громадяни РФ фактично стають заручниками кримінального авантюризму, на який перетворилась зовнішньополітична лінія Росії. Чи потрібна росіянам така політика? Чи хочуть вони війни? Чи давали вони владі право на таку гру їхніми долями?

    “Але громадян Росії ніхто не запитує. Публічна дискусія відсутня. На державному телебаченні презентується лише одна точка зору, і це точка зору прихильників війни. Звучать прямі воєнні погрози, лунає агресія та ненависть у відношенні України, Америки і країн Заходу. Але найбільш небезпечне, що війна подається, як допустимий і неминучий розвиток подій”, – акцентують увагу представники інтелігенції.

    “Ми відповідальні громадяни Росії і патріоти своєї країни, звертаємось до політичного керівництва Росії, і кидаємо відкритий і публічний виклик партії війни. Наша позиція вкрай проста: Росії не потрібна війна з Україною та Заходом. Нам ніхто не погрожує, на нас ніхто не нападає. Політика, заснована на просуванні ідеї такої війни – аморальна, безвідповідальна і злочинна, і не може вестись від імені народів Росії. У такої війни не може бути ані легітимних, ані моральних цілей”, – наголошують автори документу.

    “Війна не лише не відповідає інтересам Росії, а й несе в собі загрозу самому її існуванню. Безумні дії політичного керівництва країни невідворотно ведуть до формування масового антивоєнного руху. Кожен з нас стає його частиною. Ми зробимо все можливе, щоб запобігти, а якщо буде потрібно, то й зупинити війну”, – стверджується у Заяві.

    Відомо, що на момент публікації Заяву “Лише б не було війни” підписали понад 150 представників російської інтелігенції, серед яких музикант Андрєй Макаревич, актриса Лія Ахеджакова, публіцист Андрєй Піонтковський, письменник Віктор Шендерович, правозахисник Лев Пономарьов, політики Григорій Явлінський і Лев Шлосберг, а також інші видатні особистості. Збір підписів триває.

    Найсвіжіше

    Популярне