Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Від заборони Кирила до скасування автокефалії»: які є сценарії суду над РПЦ?

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой розповів, якими є сценарії засудження РПЦ за її вторгнення в Африку.

    За його словами, суд Пентархії над РПЦ чи її патріархом вже був в історії у 1666 р. Тоді 4 східні патріархи засудили патріарха Московського Нікона. Тому не вдасться заявити, що Пентархія не має повноважень на суд над Кірілом. Історичний прецедент був уже над його попередником, — пише він в колонці у виданні «Лівий Берег».

    «Якими є основні сценарії засудження РПЦ? Почнімо з умовно м’якого сценарію — засудження низових виконавців. Якихось кліриків чи єрархів. Як пояснює отець Кирило Говорун, це стосуватиметься тих, хто буде реалізовувати рішення РПЦ, тобто хто поїде і буде служити в Африці і створюватиме там паралельні структури. Це однозначне порушення канонів», — зауважує Горєвой.

    Релігієзнавець припустив, що під суд пентархії можуть потрапити різноманітні «особливо балакучі» єрархи і клірики РПЦ, які у своїй медійній активності давно втратили будь-яку мораль чи сором. «Той самий митрополит Запорізький Лука, на телеграм-каналі якого просто якийсь портал до пекла, або митрополит Іларіон Алфєєв, якого патріарх Варфоломій прямо звинувачував у брехні», — йдеться у статті Дмитра Горєвого.

    «Такий сценарій дозволяє випустити пару у двосторонніх стосунках, при цьому зберігаючи простір для подальшого діалогу».

    Кіріл також буде інтерпретувати суд над ним, як розкол частини православ’я.

    «Середній сценарій полягає в засудженні вже керівництва церкви — перш за все патріарха Кіріла, а за ним уже митрополита Онуфрія і всього Синоду Російської церкви як відповідальних за відверті антиканонічні дії в Африці. Прецеденти та повноваження Пентархія має. Зрозуміло, що нинішня РПЦ просто не визнає цього, — впевнений Горєвой. — Ми вже бачимо, як патріарх Кіріл почав готувати паству до нового раунду конфлікту. Він заявив, що частина православ’я скоро піде в розкол. Тобто саме так він буде інтерпретувати суд над ним. Мовляв, він — за істину, а ті, хто проти нього — розкольники».

    Східні патріархи це прекрасно розуміють, але, засудивши його, вони подадуть сигнал, що з теперішніми очільниками Московського патріархату домовлятися неможливо, і будуть чекати на зміну влади.

    На кшталт того, як Дмитро Мєдвєдєв у своїй статті закликав не домовлятися з українською владою, а чекати на прихід нової. Це заморозить конфлікт на деякий час. Імовірність такого сценарію дещо нижча через високий рівень несприйняття акту в РПЦ, а отже, потенційну неефективність його як інструменту покарання. Прогнозована випадковість саме такого сценарію — 35%.

    Також релігієзнавець навів жорсткий сценарій. Тоді суд пентархії стосуватиметься не персонального, а інституційного рівня. Пентархія може відкликати Ороси 1590 та 1593 р., якими визнавали російську автокефалію та проголошували московський патріархат.

    «Перший акт був ухвалений Синодом Константинопольського патріархату і ним же може бути відкликаний. Але це дещо ризикований варіант, адже тоді вийде, що одна церква, нехай і перша за честю та материнська, може скасовувати інші церкви. Це може викликати обурення в середовищі інших церков і стати фактором консолідації для низки церков проти Фанару», -припускає він.

    «Натомість Орос 1593 р. ухвалювали всі східні патріархи. І вони соборно можуть його скасувати. За порушення канонів 6-го правила І Вселенського собору, 2-го правила ІІ Вселенського собору, 105-го правила Карфагенського собору, і там ще багато різних норм можна знайти. Скасування цього Оросу тягне за собою два інституційні наслідки: відміна патріархату та невизнання канонічної території РПЦ», — підкреслив Дмитро Горєвой, зауваживши, що ймовірність такого варіанту складає 10%

    Найсвіжіше

    Популярне