Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Молдовську митрополію закликали припинити бути ідеологічним інструментом РПЦ

    Депутат пропрезидентської політичної партії Молдови “Дія і солідарність” Оазу Нантой звернувся 25 січня цього року з відкритим листом до митрополита Кишинівського і всієї Молдови Владіміра (Кантаряна), у якому попросив очільника місцевої філії Російської православної церкви визначитись з власною позицією з цілої низки питанью

    В першу чергу, Натоя цікавить позиція Молдовської Церкви стосовно загострення ситуації на російсько-українському кордоні, а також, стосовно придністровського питання. Депутат переконаний, що митрополит має моральне зобов’язання відреагувати на ризик відновлення війни в сусідній державі.

    “Сьогодні настав час довести, що митрополія Молдови підтримує народ Республіки Молдова, що вона належить Республіці Молдова і не є ідеологічним знаряддям Російської православної церкви”, – цитує EurAsia Daily лист парламентаря.

    Окрім цього, депутат зауважив, що протягом багатьох років до митрополії накопичилось чимало запитань стосовно внутрішніх проблем держави.

    “Я не розумію, чому Молдовська митрополія протягом багатьох років терпить антидержавну діяльність архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Савви (Волкова), який є членом Синоду Православної церкви Молдови? Духовенство лівобережжя Дністра прислуговує тираспольському режиму, який не лише кидає виклик Конституції Республіки Молдова, але й основоположним правам людини”, – підсумував Оазу Нантой.

    У виданні нагадують, раніше офіційний Кишинів висловив обурення фактом участі митрополита Владіміра (Кантаряна) у церемонії приведення до присяги так званого президента Придністров’я Вадіма Красносєльського, що відбулась у грудні 2021 року. Також у заході взяв участь посол РФ в Молдові Олєг Васнєцов. Міністерство закордонних справ та європейської інтеграції назвало це “недружньою акцією”.

    Своєю чергою, митрополит Владімір (Кантарян) назвав євроінтеграційні процеси у Молдові “прозахідними, які йдуть не від Бога, а з іншого боку”.

    Найсвіжіше

    Популярне