Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Бенедикт зізнався, що був на зборах зі священником, якого звинуватили у насильстві

    24 січня почесний папа Бенедикт XVI заявив, що він був на зустрічі, на якій обговорювалася справа священника, звинуваченого в педофілії, що суперечить попередній заяві, яку папа зробив німецькій юридичній фірмі, яка розслідує звинувачення в сексуальному насильстві від священників.

    Про це пише nytimes.com

    Особистий секретар Бенедикта, архієпископ Георг Генсвайн, оприлюднив заяву, в якій говориться, що попереднє твердження колишнього понтифіка про невідвідування зустрічі юридичної фірми, яка проводить розслідування, Westpfahl Spilker Wastl, було «об’єктивно неправдивим».

    Незалежне розслідування зловживань з боку католицького духовенства в архиєпархії Мюнхена, де Бенедикт був архієпископом з 1977 по 1982 рік, минулого тижня показало протокол зустрічі, в якому говорилося, що Бенедикт неправильно вів чотири справи, у яких священників звинувачували у сексуальному насильстві.

    На пресконференції, на якій представили результати звіту в четвер, представник юридичної фірми сказав, що Бенедикт заперечував, що був на одній зустрічі, на якій обговорювалася справа священника, якого відправили до Мюнхена з єпархії Ессена для лікування, хоча в протоколі засідання було вказано, що він був присутній.

    Ознайомившись з висновками звіту, папа у відставці сказав, що був присутній на зустрічі, про яку йдеться, «всупереч тому, що було заявлено», – сказав архієпископ Генсвайн у своїй заяві. Він додав, що попереднє твердження Бенедикта було зроблено не «недобросовісно», а стало результатом помилки в процесі редагування 82-сторінкової заяви, наданої адвокатам.

    У заяві 24 січня 94-річний Бенедикт вибачився за помилку, але стверджував, що, хоча він був присутній на цій зустрічі, «пасторське призначення священника не було вирішено на цій зустрічі».

    Архієпископ Генсвайн сказав, що Бенедикт читав звіт, який займає близько 1900 сторінок, з моменту отримання його в четвер, але що «потрібен час, щоб прочитати його повністю» через «вік і стан здоров’я» Бенедикта. Він сказав, що Бенедикт прокоментує звіт, коли закінчить його читати.

    Архієпископ Генсвайн сказав, що зміст доповіді наповнив Бенедикта «соромом і болем» за страждання, заподіяні жертвам, і висловив підтримку «жертвам, яким довелося зазнати знущань та байдужості».

    Бенедикт, якому зараз 94 роки, став першим за багато століть Папою Римським, який пішов у відставку у 2013 році.

    Його перебування на посаді було затьмарене глобальним скандалом про сексуальні зловживання в католицькій церкві, і висновки слідчих — які тепер прямо звинувачують його в нездатності запобігти та покарати зловживання — загрожують зруйнувати репутацію колишнього понтифіка.

    Найсвіжіше

    Популярне