Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії стрімко зростає кількість громадян, які вважають надмірним вплив РПЦ на державу

    Протягом останніх п’яти років кількість росіян, які вважають, що Російська православна церква чинить надмірний вплив на державу, зросло майже вдвічі.

    Про це інформує телеканал “Дождь”, посилаючись на опитування, яке провела “Левада-центра” у грудні 2021 року.

    Наявна інформація свідчить, що у 2016 році вплив РПЦ на державу як надмірний оцінювали 5% опитаних, а вже у 2021 році їх кількість зросла до 11%. Поряд з тим, аж 44% респондентів вважають, що Моспатріархат здійснює стільки впливу, скільки цього вимагає ситуація. 18% росіян вважають, що вплив РПЦ є дещо більшим, аніж потрібно.

    Також, у порівнянні з минулими роками, зросла кількість росіян, які виступили проти присутності релігії у шкільних навчальних закладах. У грудні 2021 року таку думку підтримали 31% опитаних, в той час як у 2013 році так вважала вдвоє менша кількість громадян.

    І зовсім невтішні цифри для Московського патріархату виявили відповіді росіян на запитання про власну релігійність. Попри заяви кліру РПЦ та представників влади про те, що народ в Росії є православним та глибоко віруючим, лише 7% опитаних “Левадою” назвали себе релігійними, 43% – релігійними в якійсь мірі, 30% ототожнили себе з нерелігійними і 20% – зовсім нерелігійними.

    Найсвіжіше

    Популярне