Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські консульства готуються до евакуації своїх співробітників з території України

    Дипломатам російських консульств, що функціонують у Києві та Львові, було наказано підготуватися до виїзду за межі території України.

    Про це інформує НВ з посиланням на The New York Times.

    Повідомляється, що діти та дружини дипломатів залишили Україну ще на початку січня. Незабаром ще близько 30 працівників консульств у Києві та у Львові виїдуть з нашої держави.

    Експерти вважають, що причин такого рішення російської влади може бути три: частина пропагандистської кампанії, підготовка до можливого вторгнення чи психологічний трюк.

    У Вашингтоні заявляють, що знали про евакуацію російських дипломатів. У США володіли інформацією, яка вказувала на те, що російський уряд готувався до евакуації членів їхніх сімей із посольства Росії в Україні наприкінці грудня 2021 року та на початку січня 2022 року.

    Своєю чергою, на запит журналістів прокоментувати ситуацію, у Міністерстві закордонних справ РФ лише відповіли, що посольство Росії у Києві працює у штатному режимі.

    Водночас відомо, що Міністерство закордонних справ України не отримувало від російської сторони інформацію про евакуацію співробітників дипломатичних установ РФ з України.

    Про це розповів повідомив спікер українського зовнішньополітичного відомтва Олег Ніколенко в коментарі НВ. За його словами, посольства інших держав в Україні також не повідомляли про наміри евакуйовувати своїх співробітників.

    При цьому, він наголосив, що на території Росії функціонують в штатному режимі посольство в Москві, генеральні консульства в Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону, консульства в Єкатеринбурзі та Новосибірську.

    “Незважаючи на складні умови, наші дипломати і консули продовжують успішно виконувати покладені на них завдання, насамперед захищати інтереси українських громадян в Росії”, – запевнив Олег Ніколенко.

    У виданні нагадують, Росія з кінця жовтня стягує війська до українських кордонів. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, на початок грудня чисельність російських військ біля кордонів України та на тимчасово окупованих територіях склала понад 94 тисячі солдатів та офіцерів.

    Західні ЗМІ попереджали, що російське вторгнення в Україну може статися на початку 2022 року.

    Найсвіжіше

    Популярне