П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    242 дні героїчної оборони: в Україні відзначають День пам’яті захисників ДАПу – “кіборгів”

    У неділю, 16 січня, Україна відзначає День пам’яті захисників Донецького аеропорту, а також День пам’яті “кіборгів”. Цього дня у народі вшановують пам’ять військовослужбовців, які героїчно обороняли Донецький аеропорт у період з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час російсько-української війни.

    “Факти” нагадують: “кіборгами” українських військових прозвали бойовики терористичних організацій “Л/ДНР” та російських окупаційних військ, які не могли повірити, що люди здатні так стійко захищати приміщення аеропорту.

    Героїчна оборона ДАПу тривала 242 дні і закінчилася підступним підривом будівель терористами, які проникли всередину, попросивши припинення вогню нібито з метою евакуації загиблих та поранених.

    Оборона Донецького аеропорту запам’яталася легендарною фразою: “Кіборги вистояли, не встояв бетон”, що увійшла в історію разом із подвигом бійців Збройних Сил України.

    За даними українського незалежного проєкту “Книга пам’яті загиблих за Україну”, оприлюднених у січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони ДАПу складають 101 особу загиблими. Ще 9 людей вважаються зниклими безвісти. Кількість поранених оцінюється у 440 осіб.

    Inshe.TV повідомляє, що у різний час в аеропорту й прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних бригад, 93-ї окремої механізованої та 57-ї окремої мотопіхотної бригад, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку “Дніпро-1”, зведений підрозділ ВПС ЗСУ “Дика качка”, вояки Добровольчого українського корпусу й багато інших. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.

    16 січня по всій Україні проведуть пам’ятні заходи, щоб вшанувати захисників, які поклали життя за свою державу. В народі “кіборги” стали символом патріотизму та відданості незалежній Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне