П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Огляд 2021 року. Важливі рішення Синоду Румунської Православної Церкви

    У 2021 році Священний Синод Румунської Православної Церкви провів три робочі засідання.

    У лютому відбулася перша зустріч, коли було обрано двох єпископів-помічників для архієпархії Ясс та єпархії Дева та Хунедоара. Також у лютому Синод затвердив урочисто-пам’ятні теми на 2022 рік, – повідомляє orthodoxtimes.com

    Минулого року одним із найважливіших рішень було розпочати процес канонізації кількох сповідників та великих румунських священників-місіонерів часів комунізму. Канонізації відбудуться у 2025 році до 140-річчя автокефалії та 100-річчя патріаршого статусу Румунської Православної Церкви.

    У липні синодальні отці схвалили створення двох нових парафій для румунських православних громад у Любляні (Словенія) та Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати).

    На останніх зборах року в грудні знову відбулися вибори нового єпархіального єпископа Деви та Хунедоари. Тоді ж було визначено урочисту та пам’ятну тематику на 2023 рік.

    Минулого року до календаря Румунської Православної Церкви були включені два нових святих: святий Никифор Прокажений і святий Діадох Фотійський.

    Інші рішення

    Враховуючи смерть дитини через кілька годин після Таїнства Хрещення, у лютому в Сучаві Священний Синод Румунської Православної Церкви зробив деякі уточнення, нагадавши, що канонічну доктрину, ритуал чи дисципліну не можна змінювати.

    1. Синод постановив, що: перед Святим Таїнством Хрещення священник повинен зустрітися з батьками та хресними батьками дитини, які після консультації з педіатром повинні показати священнику свідчення про здоров’я дитини та про своє бажання охрестити дитину;
    2. Богословські факультети Румунського Патріархату приділять особливу увагу літургійній практиці щодо акту трьох «занурень» під час Хрещення; ця літургійна практика є обов’язковою для студентів богослов’я на останніх курсах секцій пастирської теології;
    3. Кожен деканат Румунського Патріархату організовуватиме щорічну зустріч зі священниками щодо правильного звершення кожного Святого Таїнства. Також буде проведено катехизацію з вірними про духовне значення Святих Тайн.

    Священний Синод Румунської Православної Церкви також із занепокоєнням відзначив недавні спроби запровадити «статеве виховання» як обов’язкове в системі освіти Румунії, а також резолюцію Європарламенту від 24 червня 2021 року про сексуальну і репродуктивну ситуацію здоров’я та суміжні права в ЄС у рамках здоров’я жінок (Звіт Матіча).

    Румунський Патріархат підтвердив свою позицію щодо збереження факультативності занять на тему «освіта для життя». Він застерігав від ризиків «статевого виховання» з ідеологічним змістом, що суперечить цінностям християнської сім’ї та не відповідає віку дітей.

    На останньому засіданні 2021 року Священний Синод схвалив прохання Національного агентства по боротьбі з торгівлею людьми опублікувати листівку для запобігання торгівлі людьми та розповсюдити її по парафіях Румунської Православної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне