Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Офіційне рішення Александрійського патріархату у зв’язку зі створенням “екзархії” РПЦ в Африці

    У своїй заяві Александріський патріархат уточнює, що вже через два роки після визнання зі сторони Блаженнішого патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора II автокефалії ПЦУ, патріархат отримав антиканонічний і неввічливий (недружній) напад та вторгнення РПЦ.

    “Це здійснено методом, неприйнятним для церковних дій та традицій, які завжди поважали всі попередники патріарха Росії Кіріла (Гундяєва). Зроблено це через підкуп місцевих кліриків нашого патріархату. Це пряма помста і шантаж проти нас.”- йдеться в заяві.

    Уже після 29 грудня 2021 року (після оголошення Моспатріархатом про створення свого “екзархату”в Африці, а також після усіх заяв РПЦ та коментарів її членів) маємо офіційні рішення повязані з таким антиканонічним утворенням “екзархії”, через внутрішній статут РПЦ , а не через канонічні норми в рамках нашого патріархату. Нова структура складається з кліриків, які за власним бажанням покинули Церкву, або з тих, які перебувають на покої , та тих, які самі себе характуризують православними, але не були членами Александрійської патріархії.

    Після рішення РПЦ, ми розуміємо, що вони керуються недружніми мотивами та інфіковані вірусом етноцентризму, який засудили Синодом 1872 року. В цих рішеннях РПЦ присутній мирський дух, схожий на параметри нового колоніалізму. Там є претензії на глобальну першість, які знайомі з давніх часів мученицькому африканському континенту, і які не відповідають духу жертовності і послуху нашої православної святої традиції.

    Синод єрархії Александрійського престолу з болем та здивуванням висловлює свій протест патріарху Росії та Синоду РПЦ, тому що, для нас межі кожної сестри Помісної Церкви абсолютно зрозумілі географічно, і викладені у документах Вселенських Соборів. І ці межі всі поважають. Ми стверджуємо, що ніколи не зазіхали на межу будь -якої помісної сестри-Церкви, тим більше Російської. Це не тільки псує та змінює послання євангелічної любові, але роками борячись і співіснуючи з різними вірами, релігіями в дусі поваги і розуміння один до одної ,ми отримуємо небратерський удар від росіян, які з нами однієї віри.

    Блаженніший Александрійськй партріарх ухвалив два рішення:

    • Спочатку, написати патріархальні листи до Вселенського патріарха та інших церков, де він розповість про проблему, яка виникла через “видимі та невидимі” дії уповноважених осіб Російської Церкви.
    • Друге. Чітко і швидко застосувати покарання, які прописані у священних канонах щодо їх порушників

    Найсвіжіше

    Популярне