Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Всі ми – співучасники нашого спасіння, – проповідь екзарха Вселенського патріарха у свято Богоявлення

    Вранці 6 січня Екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) очолив урочисте Богослужіння на свято Богоявлення (за новоюліанським календарем), яке в народі ще називають Водохрещем.

    Про це йдеться на сторінці Місії “Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні” у Фейсбук.

    Святкова Літургія відбулась в капличці Святого Апостола Варфоломія у Ставропігії Вселенського Патріархату. Під час Богослужіння владика Михаїл виголосив проповідь, а після Літургії освятив воду.

    “Дорогі друзі, сьогодні ми з вами чуємо одне з найобнадійливіших слів Господніх. Коли відбулося Богоявлення на річці Йордан, де Святий Дух зійшов на Христа Спасителя під час Хрещення, Господь-Отець промовив з неба: “Це є Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління”, – розпочав свою проповідь архієрей.

    “Ми бачимо, що стосунки людини з Богом змінювалися від самого початку. На початку творіння Господь в Раю спілкувався з Адамом безпосередньо. Адам цього не зрозумів – він поступив так, як поступив, і наслідки його поступку ми переживаємо до сьогодні. Але що Господь сказав, коли Адам впав? Він не сказав “Я тебе викидаю, йди геть”. Він сказав: “Проклята земля в ділах твоїх”. Саму ж людину Господь шкодував. Він не сказав “Проклятий ти, Адаме”. Ні”, – наголошує екзарх Вселенського патріарха.

    Єпископ Михаїл нагадав, що коли настав час – прийшов обіцяний Спаситель. Господь Ісус Христос, Син Божий втілився для того, щоб говорити з людьми. Але люди й того не зрозуміли: коли Господь говорив правду і благовістив про Царстве Небесне – люди Його розіп’яли. Знову їм не догодив.

    “Сьогодні Бог-Отець, являючи Свого Сина, каже: “Це є Син мій улюблений, в Якому Моє благовоління”. І ми бачимо безперестанну дію Божу по освяченню всього творіння. Якщо перший Адам почув фразу “Проклята земля в ділах твоїх”, то другий Адам – Господь наш Ісус Христос – поєднується з творінням. Нетворний Бог, безмежний, неосяжний, безтілесний поєднується з творінням, щоб освятити його. І чує благословення Бога-Отця: “Це є Син мій улюблений, в Якому Моє благовоління”, – продовжив єрарх.

    Владика підкреслив, що це явище є свідченням того, що з приходом Господа на все творіння покладене благословення Боже: “Кожного разу, коли ми з вами причащаємося, коли ми молимося, коли ми беремо участь в інших Таїнствах Церкви, – Господь сходить на нас, входить в нас, благодать Божа почиває на нас для того, щоб ми змінювалися”.

    “Звичайно, Господь не обмежує нашу свобідну волю, але Він дає нам всі засоби для того, щоб ми, доклавши своїх зусиль, стали кращими. Подивімося, що в Церкві ми з вами не просто приходьки, відвідувачі, які приходять для того, щоб щось отримати. Ми – безпосередні співучасники. Ми – безпосередні співучасники богослужінь. Ми – безпосередні учасники молитви і, коли ми молимося, тоді Господь у відповідь на нашу з вами молитву відгукується і подає нам просиме”, – зауважив він.

    “Коли ми просимо в Нього Тіла і Крові Христових, Він відгукується і звершує Таїнство Євхаристії. Сьогодні ми з вами будемо молитися про те, щоб Господь освятив воду і Він по нашій з вами молитві освятить її. Хіба Він не міг зробити цього без нас? Міг. Але такий вже устрій Церкви, так Господь цінує людину, що приймає її у свої співробітники. Адже яке було призначення людини? Доглядати, плекати Едемський сад. Тобто людина була поставлена служителем у Божому творінні. Адам не справився зі свою задачею. Але Господь кожного з нас робить таким самим служителем, який покликаний плекати творіння в доступній йому формі. Перш за все, самого себе, своє серце”, – промовив єпископ Михаїл.

    “І в тому числі, коли ми молимося і прохаємо про освячення чи води, чи інших речей, чи беремо участь в іншому Таїнстві, Господь дозволяє нам бути співслужителем у освяченні та благословенні цього світу. Ніхто не сторонній, ніхто не приходько, ніхто не просто відвідувач. Всі ми – учасники цього спасіння. Господь кожному з нас дав можливість і властивість бути учасником цього процесу”, – розповів архієрей.

    Владика нагадав, що люди іноді забувають, і починають формально ставитися до свого служіння Церкві, не важливо чи священницького чи мирянина, тоді втрачається самий сенс розуміння і глибини нашого єднання з Богом. Богові не потрібні якісь зовнішні форми, виконуючи які людина не прикладає свого серця. Більше того, всі повинні пам’ятати, що Господь викривав таких фарисеїв, про яких Він казав: “Ці люди вустами своїми шанують Мене, а серце їхнє далеке від Мене”.

    “Дорогі друзі. Вникаймо в богослужіння, вникаймо в молитви, вникаймо в літургійне життя Церкви, щоб зрозуміти, що все це дане нам для того, щоб ще й ще підкреслити – ми співучасники нашого спасіння. Що ми почули глас Божий, який каже: “Це є Син мій улюблений, в Якому Моє благовоління”. Але цей Син прийшов для нас з вами, закликав і дав нам всі засоби для того, щоб жити згідно Божого веління не тому, що Богу так просто захотілося, а тому, що це нам корисно. Для того, щоб привести нас до спасіння, до Царства Небесного. Пам’ятаймо про це, не гаймо часу і намагаймося жити згідно того, до чого ми покликані”, – завершив проповідь екзарх Вселенського Патріархату в Україні єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне