Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Росія викрала з Києва тіло князя Ярослава Мудрого, щоб приховати таємницю європейського спадку України, – дослідження WSJ

    Тіло київського князя Ярослава Мудрого пропали без вісті після того, як його склеп у 1939 році було вивезено до Ленінграду (Санкт-Петербург). Так Україна втратила колосальну історичну цінність – рештки правителя, які могли довести європейський, а не російський, спадок країни і спростувати сучасну російську пропаганду.

    Про це йдеться у дослідженні авторитетного американського видання The Wall Street Journal.

    Сучасна роспропаганда базується на хибній ідеї “єдиного історичного і духовного простору” України та Росії. Цим Кремль намагається виправдати своє вторгнення на територію сусідньої держави. Поряд з тим, офіційний Київ наполягає на приналежності до європейської культури.

    Автори дослідження стверджують, що кінець конфлікту могло б покласти ретельне вивчення рештків тіла Ярослава Мудрого, які таємничим чином зникли трохи менше ста років тому.

    У наші дні Москва намагається привласнити ім’я київського князя. Нещодавно його іменем було названо новий фрегат ВМС РФ у Балтійському морі.

    Князь пішов з життя у 1054 році, після чого був похований у білому мармуровому саркофазі в київському Софійському соборі. До совєтської окупації території України, тіло перебувало у безпеці.

    Однак, напередодні Другої світової війни, у 1939 році більшовики прийняли рішення про перевезення саркофагу до Ленінграду (Санкт-Петербург), нібито, для проведення дослідження.

    Пізніше саркофаг було повернуто до Києва, але вже без тіла князя. У 2009 році українські вчені відкрили саркофаг для проведення власного аналізу ДНК кісток Ярослава Мудрого, однак рештків князя там не було. Всередині був лише жіночий скелет, імовірно, дружини князя Інгігерди.

    Через деякий було висловлене припущення, що тіло князя може перебувати на території США. Зокрема відомо, що генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська у 2010 році відвідала церкву Святої Трійці Російської православної церкви у Нью Йорку, де розпитувала місцеве духовенство Моспатріархату про місцезнаходження тіла князя Ярослава Мудрого. Там їй не змогли надати достовірну інформацію.

    У наші дні українська влада намагається встановити місцезнаходження тіла князя і домогтись його повернення до Києва. У 2016 році Адміністрація президента України звернулась до Міністерства юстиції США з проханням допомогти у розшуках рештків Ярослава Мудрого. Після цього посадовці Міністерства національної безпеки США провели низку обшуків у релігійних спорудах РПЦ в Америці, однак бажаного результату в результаті проведення слідчих дій, досягнуто не було.

    Найсвіжіше

    Популярне