П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Несподіванка від Укрпошти: В обігу з’явилась марка із зображенням афонського старця родом з України

    Укрпошта випустила поштову марку із зображенням українського афонського старця Авакума (Вакарова; 1899–1972), який родом походив із Закарпаття і був учнем відомого православного святого прп. Силуана Афонського.

    Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило.

    Поштовий блок складається із дев’яти марок, на яких зображений український афонський подвижник. Випуск марки приурочений до 50-річчя з часу його праведної кончини (1972 – 2022).

    «Здається, це вперше, коли на українських марках зображено афонського старця…
    Донедавна про цього закарпатського афонського подвижника майже нічого не було відомо. Не було відомо і як він виглядав. Тому коли мене на Афоні в 2017 р. попросили написати про нього книгу, я спершу хотів відмовитись через брак інформації та джерел. Проте поступово в результаті наполегливих пошуків в архівах Священного Кіноту Афону, Пантелеймонівського та інших монастирів Афону вдалося відшукати як фотографії, так і чимало документів, які засвідчують його подвижницьке життя. В результаті тривалих пошуків і праці в 2019 р. вперше вийшла наша спільна монографія «Афонский старец из Закарпатья. Иеросхимонах Аввакум (Вакаров) и его время: 1899–1972», підготовлена С. Шумило спільно з Ю. Данильцем, П. Гайденком та М. Шкаровським. А нещодавно у Оксфорді вийшов друком англійською мовою короткий життєпис про цього подвижника під назвою «Elder Avvakum of Mount Athos. The Life of Athonite Hieroschemamonk Avvakum (Vakarov)», – зазначає Шумило.

    Номінал марки – V (відповідає тарифу на пересилання простого листа масою до 50 г. у межах України), вартість – 10,50 грн.

    Найсвіжіше

    Популярне