П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Лихослів’я є ознакою гріховної хворобливості душі, – митрополит Епіфаній

    Як підвищена температура, кашель, нежить є ознаками захворювання тіла, так і лихослів’я, злостивість, лайливість є ознакою гріховної хворобливості душі. Якщо лихослів’я не буде виправлене і вилікуване, то приведе людину до духовного омертвіння і до рабства злу.

    Про це 26 грудня йшлось у недільній проповіді предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія, виголошеній у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі Києва.

    «… коли хтось помічає в собі схильність до такого поводження, ті нехай уважно поставляться до цього, як уважно ми ставимося до ознак хвороби, які виявляємо в собі. Бо якщо не звертати уваги на ці ознаки, якщо вважати, що брудна мова, лайка і лихослів’я є лише особливим проявом свободи самовираження, а тому не боротися з ними в самих собі та в суспільстві – це буде таким самим, як не звертати уваги на ознаки хвороби і не лікувати її. Можна цього не робити, але кожен з досвіду знає, що запущена хвороба може перейти в хронічну, стати невиліковною і привести до смерті», — зазначив митрополит.

    Предстоятель ПЦУ підкреслив, що хто є відданий лихослів’ю – має боротися з цим гріхом, усвідомлюючи, що і сам він має важкі духовні наслідки. Хто бачить подібні гріховні звички навколо себе, той має в міру можливого дбайливо боротися з цим злом, спонукати оточуючих до культурного і шанобливого поводження.

    На завершення своїх роздумів митрополит Київський і всієї України пояснив, чи самі емоції, такі, як гнів, вже є гріхом?

    «… гнів наш повинен бути спрямований не проти особи людини, але проти гріха. Коли Сам Спаситель стикався з проявами гріха, то виявляв гнів. Але спрямовував гнів проти гріха, а про людей-грішників сумував і навіть молився за їхнє прощення», – зауважив митрополит Епіфаній.

    Першоєрарх ПЦУ підкреслив, що даремний гнів, від якого застерігає нас Писання – це гнів проти особистості людини, а не проти вчинених нею гріхів. «Це гнів, який триває довго, який розгорається і живиться нашими емоціями, як пожежа, охоплюючи наші думки та спрямовуючи наші дії. Саме тому апостол застерігає нас обмежувати свій гнів, навіть виправданий, у часі, щоби не піддатися нам під цим добрим приводом спокусі злостивості та осуду».

    Слова християн повинні бути стриманими, адже якщо ми самі, як християни, не будемо дбати про це і слугувати добрим прикладом – то чого нам очікувати від зовнішніх? «Ви – сіль землі, – каже Спаситель. – Якщо ж сіль втратить силу, то чим зробиш її солоною? Вона вже ні до чого не придатна, хіба що бути викинутою геть на потоптання людям» (Мф. 5:13). Нехай від такого осудження оберігає нас Господь!, – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, що Різдво вшановують всі християни, незалежно від календарної традиції. Також митрополит Епіфаній побажав Вселенському патріарху швидкого одужання від коронавірусної хвороби.

    Найсвіжіше

    Популярне