П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Євангеліє вчить нас дякувати Богу в будь-якій ситуації”, – екзарх Вселенського патріарха

    Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) торкнувся теми сьогоднішнього Євангелія, і на його прикладі пояснив, що воно може нас навчити дякувати Богу за все: за негаразди в житті і за щасливі миті. Про це єрарх розповів 19 грудня у Андріївській Церкві, звершивши Божественну літургію, пише Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» у Фейсбук.

    «Ми бачимо, що в Євангельському читанні описується одне з багатьох-багатьох чудес, які Господь звершив, перебуваючи в цьому світі. І ми бачимо, що основна увага приділяється в цьому Євангельському тексті – одній людині, яка була зовсім не юдеєм, яка була самарянином. Тобто, та яка не вірила так, як вірили юдеї, яким був даний Старий Завіт. У них була віра інша. І ми пам’ятаємо, що до цих людей ставились, як до осіб другого сорту. Але відбувається дивна річ. Коли йшли десять прокажених, Ісус проходив біля них, вони заголосили всі, благаючи його помилувати, зцілити їх. Господь тільки сказав їм: “Підіть і покажіться священникам”. Адже це був звичайний припис зі Старого Завіту. Коли людина зцілювалась від прокази, вона мала йти до храму Єрусалимського, показатись священнику і отримати свідчення від нього, що вона зцілилась», – сказав на проповіді єпископ Михаїл.

    «Ідучи дорогою до храму, — продовжив владика, – так як їм сказав Христос, побачили вони, що зцілилися і пішли далі. Тільки один, який в принципі і не мав би йти до храму, бо він був не юдейської віри, тільки оцей чоловік повернувся до Христа, впав перед ним на коліна і подякував Богу, за те що сталось. “А де ж дев’ять?”, – сказав Спаситель. І потім похвалив його віру кажучи: “встань, іди, віра твоя спасла тебе».

    За словами екзарха Вселенського Патріарха, ця Євангельська розповідь нас навчає, що в будь-якій ситуації, яка трапляється в нашому житті, нам треба навчитись дякувати Богу.

    «Хтось може сказати: “Як то добре дякувати Богу, коли в нас все добре, коли в нас в житті немає проблем, коли в нас в житті все чудово”. І є підстави дякувати Богу. А як дякувати Богу коли на душі неспокій? Як дякувати Богу коли в житті є якісь великі проблеми, чи проблеми із здоров’ям. Як дякувати Богу?», – запитав єрарх.

    Він пояснив, як навчитись дякувати Богу, навіть у скрутних ситуаціях і негараздах в житті.

    «Думаю, що відповіді на ці питання, ми з вами знайдемо в тій самій Книзі, в якій ми з вами сьогодні читали про це чудо. Адже Священне Писання показує нам, від створення світу до викуплення роду людського і далі, історію дію Бога для спасіння всього людства. Всіх людей без виключення. І зрозуміло, що Господь не може нікого заставити, щоб людина прийшла до Нього, виправила своє життя, жила згідно заповідей, але Господь залишив нам себе у Церкві і залишив нам Священне Писання, через апостолів, для того, щоб ми читаючи ці святі сторінки, вчилися дякувати Йому в усіх ситуаціях нашого життя, пам’ятаючи, що нам достеменно невідомий промисел Божий про цей світ. Невідомий Божий план, який він замислив, щодо кожного з нас. Ми знаємо, тільки кінцеву мету – спасіння», – розповів екзарх Вселенського Патріарха.

    Єпископ Михаїл зазначив, що кожна людина йде своїм неповторним шляхом і на ньому трапляються різні ситуації. Навіть тоді коли нам трапляються якісь життєві негаразди, потрібно дякувати Богу. Потрібно навчатись від святих Церкви, адже і вони переживали великі випробування і дякували Богу.

    Далі архієрей зауважив, що останніми словами перед смертю святителя Іоана Золотоустого були: «Слава Богу за все». І це казала людина, яка попала в немилість Імператора і була зіслана у вигнання. Навіть в такій ситуації святитель дякував Богові, у останню хвилину свого життя. Тепер, про тих, які робили різні злі вчинки проти святого Іоана Золотоустого, ніхто не згадує, окрім, як в спеціалізованій історичній літературі. Натомість про Іоана Золотоустого, згадуємо за кожною літургією і призиваємо його молитись за нас.

    «Отже, це і ще і ще одне з найбільших для нас свідчень. Неважливо, що трапляється в нашому житті, треба це перебороти, перерости і дякувати Богу. Дякувати за все. Чи добре чи погане, Господь веде нас до спасіння різними шляхами», – підкреслив єпископ Михаїл.

    Екзарх Вселенського Патріарха також торкнувся постаті Святителя Миколая, пам’ять якого вшановують 19 грудня. Цей святий асоціюється у нас із великою милістю, повагою і любов’ю до людей. І особливо, той хто дарує подарунки дітям.

    «Неможливо пояснити цю надзвичайну любов нашого народу до цього святителя», – каже єпископ Михаїл. Він також зауважив, що така асоціація не в усіх країнах. В інших країнах є святитель Василій Великий, який також асоціюється із тим що дарує подарунки.

    «Напевно це наділення такими якостями в Церкві, серед людей, якогось конкретного святителя, висловлює оте прагнення Церкви бачити у своїх найкращих представниках оці якості і риси. Цими рисами володів святитель Миколай. Він був і милостивий і з любов’ю ставився до людей. Він був часом і грізним, але справедливим. Від цього нікуди не дінешся. Повертаючись до теми Євангелія, можна сказати, що і цей святитель втілював своїм життям і вчив людей дякувати Богу за все. Дякувати Богу у будь-якій ситуації. Адже і з його життя ми читаємо, що поміч Божа приходила в тому числі і через нього у ситуаціях, які були безвихідні, які не мали ніякого рішення. Господь все управляв і вчив людей дякувати», – йшлось на проповіді екзарха.

    На останок, преосвященніший владика закликав усіх помолитись до святителів Миколая та Іона Золотоустого, щоб вони своїми молитвами навчили нас дякувати Богу за все. Щоб ці слова були настроєм усього нашого християнського життя.

    «Подяка Богові і славлення Йому за все, що трапляється в нашому житті», – підсумував єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне