Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Господь обдарував людину розумом для того, щоб ми критично аналізували, а не сліпо вірити усьому

    17 грудня вшановують пам’ять святої великомучениці Варвари, яка жила у ІІІ столітті. У ПЦУ розповіли, які саме уроки ми можемо винести із життя святої великомучениці Варвари. Зокрема, в Українській Церкві, зазначили, що Господь обдарував людину гострим розумом для того, щоб ми були здатні критично оцінювати та аналізувати світ навколо, а не сліпо вірити усьому, що нам кажуть. Людина може мати рацію, навіть тоді, коли весь світ проти неї.

    Народжена у шанованій знатній родині, свята Варвара зростала в язичницькому суспільстві. Але пізнавши Господа Ісуса Христа, свята Варвара скинула батьківських ідолів на землю та вже не відступилася від істинної віри в Бога до самої смерті. За це її було піддано катуванням, і власний батько її стратив, — йдеться у дописі ПЦУ у Фейсбуці.

    Оберігаючи доньку від надмірної уваги женихів, її батько Діоскор замкнув святу Варвару у вежі. Там дівчиною опікувалися виховательки та служниці, а сама вона проводила чимало часу, споглядаючи світ навколо та замислюючись над тим, Чиїх рук це творіння.

    «Хто сотворив сонце, зорі, гори, ліси, моря, річки та озера?» – запитувала вона у виховательок. І ті відповідали: «Боги твого отця». Пересічна людина вдовольнилася би такою відповіддю, але не свята Варвара. Адже золоті, срібні та дерев’яні ідоли в саду її батька були створені людиною і не могли навіть ходити – як же вони могли створити весь неозорий світ, який існував задовго до них?

    Натомість свята великомучениця зрозуміла: Той, Хто сотворив світ, не може бути створений людською рукою, але має своє власне буття. Цей Бог – Єдиний Творець, Він усьому дає життя, про всіх турбується та усіма опікується. Дійшовши до цього своїм розумом, вона змогла відкрити Господу свою душу та знайти в Ньому істинне спасіння.

    Свята Варвара поставила під сумнів те, що вважалося беззаперечною істиною, і присвятила час роздумам про Того, Хто сотворив світ. І завдяки своїй здатності до аналізу і критичного мислення, підкріпленій Божественною благодаттю, вона змогла пізнати Творця за його творінням.

    «Господь обдарував людину гострим розумом не задля того, щоби ми сліпо вірили усьому, що нам говорять, але для того, щоб ми були здатні критично оцінювати та аналізувати. Життя святої великомучениці Варвари говорить нам про те, що іноді ти можеш бути правим навіть тоді, коли весь світ стоїть супроти тебе. Але якщо твоя позиція істинна, коли вона стоїть на міцному камені, і з тобою Господь – потрібно захищати свої переконання, свою віру та обороняти свої цінності до самого кінця», – підсумували в Православній Церкві України.

    Нагадаємо, у ПЦУ опублікували інфографіку про Церкву. Також митрополит Епіфаній дав 5 порад батькам до Дня святого Миколая.

    Найсвіжіше

    Популярне