П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві в соборі УГКЦ створять пункти видачі кисневих концентраторів

    При Патріаршому соборі УГКЦ у Києві відкривається центр видачі кисневих концентраторів Цей пункт організовано у співпраці із ГО «Ініціатива +» – громадської організації медиків Майдану.

    Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

    «Коли почався ковід, і люди почали хворіти, коли був жахливий брак кисню у державних лікарнях, ми передали туди близько 50 концентраторів. Але десь рік тому ми зрозуміли, що кисень потрібно давати безпосередньо людям, бо у лікарнях він часто не доходить до тих, кому потрібна негайна допомога. І ми започаткували цей проект, – розповідає голова правління ГО «Ініціатива +» Валентина Варава.

    “Спочатку у нас було лише чотири концентратори, згодом наш «парк» зріс до 90 апаратів. Минулого тижня ми придбали ще чотири апарати, у нас є також 14 апаратів СРАР. Ми надаємо ці концентратори по всій Україні», додала вона.

    Цільова аудиторія проекту із кисневими концентраторами – люди, які хворіють на ковід і яким треба дочекатися госпіталізації, бо у лікарнях не завжди є місце.

    «На початках, коли місць у лікарнях катастрофічно не вистачало, ці апарати допомагали людям протриматися кілька днів до того, як вони потрапляли в лікарні, – розповідає Валентина. – Зараз основна наша аудиторія, наші пацієнти – це люди, виписані з лікарні, яким потрібен кисень. Ще одна група – паліативні хворі та люди з онкологією, яким потрібна ця киснева підтримка практично пожиттєво».

    Валентина Варава розповідає, що співпраця «Ініціативи +» із УГКЦ розпочалася майже із часів створення цієї громадської організації – зі співпраці з «Патріаршою криївкою» у 2014 році, коли туди перенаправляли поранених. І зараз, коли постало питання допомоги із облаштуванням кисневого пункту, першим, куди звернулися медики, був Патріарший собор.

    «Ми і наші канадські друзі та партнери розуміли, що у нашому маленькому приміщення реалізувати цей проект дуже важко, якщо взагалі можливо, адже інші наші проекти також діють, – розповідає Валентина. – І один із наших канадійців, Богдан Чернявський, порадив знову звернутися до Патріаршого собору: можливо, для нас знайдеться там приміщення з окремим входом – це обов’язкова вимога, щоб не занесли вірус і нікого не заразити. І ось приміщення знайшлося: зараз ми облаштовуємося, готуємо інформаційну вивіску про те, що при Патріаршому соборі діє такий пункт. І ще: ми по-хорошому вражені тим, що у соборі відкрили пункт вакцинації. Ми дуже добре розуміємо, наскільки важливим є щеплення і як воно рятує життя і здоров’я людей: на півсотні апаратів, які ми надаємо у користування, вакцинованих майже немає – це одиниці із сотень. Власне кажучи, так вийшло, що ми могли б підтримати цю ініціативу Собору з вакцинацією, а займаємося концентраторами. Але нехай краще хай усі будуть живі і здорові».

    Найсвіжіше

    Популярне