П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Візиту Моспатріарха до Словаччини не відбулось: як РПЦ не змогла нав’язати «святкування Томосу від Москви»

    Як повідомляв пов’язаний з Відділом Зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ російський телеграм-канал «Центр “Хризма”», 5-9 грудня 2021 року мав відбутись візит патріарха Московського Кіріла (Гундяєва) до Словаччини у місто Прешов. Причиною візиту мало стати святкування Православною Церквою Чеських земель і Словаччини 70-річчя дарування автокефалії від РПЦ і 800 річниця з дня народження Алєксандра Нєвського.

    Проте, таке святкування було б неканонічним, адже згідно з канонами Православної Церкви й Священним переданням, автокефалію має право надавати лише Вселенський патріархат. Тим не менше архієпископ Празький Михаїл підтримував та лобіював візит Кіріла в Словаччину і вважав, що надана від РПЦ у 1951 році «автокефалія» для Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини (ПЦЧЗС) є справжньою і правильною.

    Така антиканонічна позиція одного з єрархів ПЦЧЗС викликала критику збоку патріарха Варфоломія і, як бачимо, ніякого візиту не відбулось. Також і предстоятель Православної Церкви Чеських земель і Словаччини митрополит Ростислав негативно сприймав нав’язані РПЦ «ювілейні дати».

    Плани з майбутнім візитом остаточно були зруйновані після листа патріарха Варфоломія до архієпископа Празького Михаїла. У листі патріарх Варфоломій пояснив, що Російська Церква не може надавати автокефалії і тому прив’язувати свій ювілей до Москви не варто, адже це може призвести до плачевних наслідків у Церкві Чеських земель і Словаччини. Патріарх Варфоломій нагадав, що ПЦЧЗС послуговується Томосом про автокефалію підписаним ним у 1998 році, а не «Томосом» від Московського патріархату. Із самого початку, хрещення Русі, землі Чехії і Словаччини в церковно-адміністративному плані входили до складу Константинопольського патріархату, тому Московська патріархія не мала права розпоряджатись ними, як і у випадку з Київською митрополією.

    «Ми говоримо “фальшиву” (автокефалію, – ред.), оскільки ця Церква-сестра (РПЦ, – ред.) ніколи не мала і не має канонічних прав (надавати автокефалію, – ред.), адже і вона сама від Вселенського патріархату, як єдиного подавця автокефалій, отримала власну (автокефалію, – ред.) в XVI столітті, як і всі пізніші нові автокефальні Церкви. Якщо автокефалія вашої Церкви була канонічною і дійсною, чому ж ваш Блаженніший Архієпископ Дорофей відчував необхідність в кінці минулого століття випросити канонічну автокефалію від Матері – нашої Константинопольської Церкви – для єрархії, духовенства та народу Церкви Чехії і Словаччини?», – запитував патріарх Варфоломій у листі до архієпископа Празького Михаїла.

    Вселенський патріарх також підкреслив, що у випадку святкування сімдесятих роковини «фальшивої автокефалії», хто завгодно зможе вважати ПЦЧЗС невпорядкованою і антиканонічною, такою що знаходиться в підпорядкуванні Російської православної Церкви. Під «фальшивою автокефалією» мається на увазі Акт від 23 листопада 1951 р., яким РПЦ МП дарувала автокефалію «своєму екзархату».

    Навіщо ж було це святкування фейкової «автокефалії» від Москви? З одного боку патріарх Кіріл цим святкуванням хотів поставити під сумнів привілей Вселенського патріархату надавати автокелії. З іншого боку у РПЦ прагнули помститись особисто Варфоломію, адже саме його підпис стоїть на Томосі про автокефалію Православної Церкви Чеських земель і Словаччини від 1998 року.

    Та попри всі намагання Кремля вийшла чергова поразка зовнішньоцерковної дипломатії Московського патріархату у якої не вийшло нав’язати свій ювілей ПЦЧЗС. Отже, дана помісна Церква, не бажає потакати агресивним діям Москви та бути інструментом у інтервенції РПЦ за першість у православ’ї.

    Автор: Іван Петрущак

    Найсвіжіше

    Популярне