П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ звинувачує у «провокації» поліцію, яка перешкодила сутичці з вірянами ПЦУ

    18 листопада 2021 року поліція Могилів-Подільського районного відділу Національної поліції у Вінницькій області заблокувала доступ у храм вірянам РПЦвУ і близько десятка священників Московського патріархату, які намагалися проникнути у церкву для богослужіння. В результаті офіційний сайт РПЦвУ звинуватив поліцію у провокації проти своїх вірян і перешкоджанні «реалізувати своє законне право на звершення богослужінь у власному храмі».

    В новині від 19 листопада під назвою «Представники поліції влаштували провокацію у селі Бахтин на Вінниччині: разом з прихильниками «ПЦУ» не пустили у власний храм віруючих УПЦ» сайт РПЦвУ переконує, що у 2019 році віряни ПЦУ провели незаконні збори територіальної громади, й подали на реєстрацію у Вінницьку ОДА свої документи, але невдовзі парафія РПЦвУ подала позов до суду про визнання недійсними рішення цих зборів, а у вересні 2021 року ПЦУ було відмовлено в реєстрації через те, що в документах не були виправлені помилки.

    У зв’язку з цим представники РПЦвУ звернулися до правоохоронців, повідомляючи про намір повернути свій храм. Близько 10 служителів РПЦвУ намагались увірватись в церкву, але поліція заблокувала доступ їм до церкви. Благочинний РПЦвУ протоєрей Василій Балан назвав цю ситуацію «провокацією, спеціально влаштованою керівництвом місцевої поліції та представниками влади».

    Як видно з відео з місця події, начальник місцевої поліції просив священника РПЦвУ зайняти свою частину на церковному подвір’ї, щоб не створювати сутички з громадою ПЦУ, але громада РПЦвУ все одно намагалася прорвати кордон поліції, який став між вірянами РПЦвУ та ПЦУ.

    Нагадаємо, раніше священник ПЦУ розповів Духовному Фронту України деталі конфлікту в Бахтині.

    «Парадокс полягає в тому, – пояснює священник ПЦУ, – що два роки тому представники РПЦвУ храм самі ж опечатали. Згідно з документами. Через два роки нічого не змінилось у документах, і вони тепер вирішили увірватись у храм, який самі ж опечатали, а храм називають “їхнім”».

    «По цих самих документах храм закривається і відкривається? Таке ж не може бути. Рішення суду немає. Все. І тепер в село позвозили чужих людей. Начальник поліції сказав, дивіться, щоб не було ніяких людей з других сіл, це ваш внутрішній конфлікт. Хоч мене також хотіли підтримати і АТОшники й інші люди. Але я відмовився. Ми чужих людей з інших парафій не привозимо і збираємось лише з парафіянами з цього храму. Вони ж приїхали з десятком священників і кожен ще привіз із своїх парафій по 5-6 людей. Хотіли зайти в наш храм. Але на якій основі ви зайдете в чужий храм? Сказав начальник поліції, щоб ніхто в храм не заходив, щоб тільки свої розбирались. І ми прийшли розібратись. Ми запитали в РПЦвУ: “Покажіть рішення суду, що суд вам дозволив зайти у храм і якщо таке буде, то будь ласка, заходьте”», – пояснив священник ПЦУ отець Олександр.

    Він додав, що представники Моспатріархату не тільки не показали рішення суду, але навіть звинувачували поліцію і вона була змушена їх втихомирювати.

    Священник ПЦУ подякував співробітникам поліції, за те що вони стали на бік закону і справедливості та не допустили жодної бійки. Зараз в ПЦУ чекають рішення Господарського суду. Сподіваються, що його ухвалять ще до Нового року.

    Отець Олександр каже, що конфлікт роздмухує місцева Вінницька єпархія РПЦвУ, яка дає вказівки на організацію таких “приїздів” духовенству.

    «Вони приїхали до нас, а не ми до них. Поки суди йдуть хай чекають. Ми жодного храму не захопили. Я перевів Морозівку, Долиняни. Я зібрав громаду, ми проголосували і оформили документи», – розповів священник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне